Svečanim potpisivanjem sporazuma između ruske i srpske fondacije za obnavljanje, podršku i očuvanje kompleksa istorijsko-memorijalnog spomenika „Ruski nekropolj“ ozvaničena je njihova saradnja na završetku rekonstrukcije najvećeg ruskog nekropolja van teritorije Ruske Federacije, koji se nalazi na beogradskom Novom groblju.

U ime srpske fondacije sporazum su potpisali predsednik Počasnog saveta Nenad Popović i predsednik Upravnog odbora Dušan Žarković, a u ime ruske predsednik Počasnog saveta Konstantin Kosačev i predsednik Upravnog odbora Valerij Rjazanskij.

– Rekonstrukcijom Ruskog nekropolja građani Srbije i Beograda odaju poštu svojoj ruskoj braći koji su položili živote za slobodu Srbije u Prvom svetskom ratu, kao i onim građanima carske Rusije koji su nakon početka Oktobarske revolucije emigrirali u našu zemlju, gde su ostavili neizbrisiv trag u kulturnom, intelektualnom i duhovnom životu Srbije – kazao je Nenad Popović.

S druge strane, Kosačev je istakao da se „obnovom Ruskog nekropolja u Beogradu uspostavlja istina o neraskidivim političkim, kulturnim i duhovnim vezama srpskog i ruskog naroda kroz prošlost, kao i spremnosti dva naroda da se uzajamno pomažu u teškim razdobljima svoje bogate istorije.“

Završetak celokupne obnove „Ruskog nekropolja“ planiran je za 1. avgust ove godine, a sredstva od dva miliona dolara za rekonstrukciju gotovo da su prikupljena. Inače, u projekat obnove uključeni su ruska državna agencija za međunarodnu humanitarnu pomoć i saradnju – Rossotrudnicestvo, ruska ambasada u Srbiji, Podvorje Ruske pravoslavne crkve u Beogradu, Grad Beograd i brojni donatori iz Srbije i Rusije.

Tri celine

„Ruski nekropolj“ u Beogradu se sastoji iz tri celine: parcele sa 755 grobnih mesta, gde počiva oko 3.000 ljudi, „Iverske kapele“ i memorijalnog spomenika „Ruske slave“. Osim velikog broja vojnika ruske carske vojske, na ovom mestu počivaju i brojna istaknuta imena ruske nauke, kulture, politike…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari