Revitalizacija bloka „B2“ u Termoelektrani „Kostolac B“ i pored pomeranja termin planova izvođenja radova nastavljena je, o tome kako odmiču radovi, šta je do sada urađeno, da li će se radovi okončati do 9. decembra kako je planirano i koliko je do sada sredstava utrošeno, o tome smo razgovarali sa Zlatkom Zakošekom, direktorom Direkcije za proizvodnju električne energije.


Gospodine Zakošek kako odmiču radovi na revitalizaciji bloka „B2“?

– Termoelektrana „Kostolac B“ je trenutno veliko gradilište na kome je svakodnevno prisutno preko 700 radnika izvođačkih firmi. Za izvođenje mašinskih radova najvažnije su firme „Feromont“, „Goša Montaža“, „Izoprogres“ i ostale, a za elektro radove „Termoelektro Enel“ i Institut „Mihajlo Pupin“. U proteklom periodu, angažovanje izvođača radova na nekim demontažnim i montažnim poslovima bilo je nezadovoljavajuće, a naročito u noćnoj smeni i za vreme vikenda. Problem je bio u nemogućnosti kompletiranja radnih grupa kvalitetnim izvršiocima saglasno zahtevima procesa montaže. Iz tog razloga, na nekim aktivnostima prisutno je odstupanje od predviđenog termin plana izvođenja radova. Trenutna dinamika radova na ovim aktivnostima nije zadovoljavajuća i čine se napori da se korektivnim merama poveća intenzitet radova i da se rokovi završetka dovedu u zahtevane okvire. Na kritičnom putu je aktivnost koja se odnosi na poslove na cevnom sistemu kotla, a ovi poslovi su inače i najobimniji i najsloženiji. Na odstupanje od predvidjenog termin plana, pored problema sa nedovoljnim angažovanjem izvođača, uticala je i nemogućnost blagovremene isporuke opreme iz inostranstva, kao i kašnjenje u plaćanju, koje je uzrokovano kašnjenjem u realizaciji inostranog kreditnog aranžmana. Trenutno se sve aktivnosti koje su na kritičnom putu, odvijaju punim intenzitetom, a radovi su organizovani u režimu 24 sata sedam dana u nedelji. Potrebno je napomenuti, da je u cilju ubrzanja radova, formiran Operativni tim za praćenje realizacije radova sa zadatkom da u neposrednoj saradnji sa izvođačem, operativno i permanentno prati dinamiku izvođenja ugovorenih radova.

Šta je do sada urađeno?

– Najvažniji poslovi koji su do sada urađeni jesu zamena dela cevnog sistema kotla, zamena parovoda međupregrejane pare, modernizacija rešetke za dogorevanje, rekonstrukcija elektrofiltera, itd. Mašinski radovi na rekonstrukciji elektrofiltera se privode kraju i trenutno se radi na postavljanju termičke izolacije. Sada se izvode radovi na montaži levka kotla i pripremi cevovoda za hemijsko ispiranje i produvavanje. Ukupan stepen realizacije radova na revitalizaciji bloka iznosi oko 80 procenata. Isporuke domaće i inostrane opreme su kompletirane, tako da ne utiču na rokove završetka radova.

– Poslovi na remontu bloka polako ulaze u završnu fazu. Prva naredna aktivnost koja je od velike važnosti, i koja treba bliže da definiše termin sinhronizacije bloka, je ispitivanje kotla hladnim vodenim pritiskom. Nastojimo da se ova provera kvaliteta zavarivačkih radova uradi početkom novembra. Nakon toga, na redu je izvođenje hemijskog ispiranja i produvavanje kotla. Posle ovih aktivnosti na redu su završni mašinski radovi na uspostavljanju radne šeme cevovoda i parovoda, sušenje novougrađenog vatrostalnog ozida, funkcionalane provere uredjaja i start bloka.

Da li će se radovi na revitalizaciji završiti do 9. decembra kao što je to planirano?

-Planirani datum sinhronizacije bloka je 9. decembar i prema trenutnom stanju radova on je ostvariv. Međutim, kao što je napomenuto, preostali obim radova je značajan i složen, tako da svi učesnici u ovom Projektu moraju da ulože maksimalno napora i truda kako bi se ovaj termin ispoštovao.

Koliko je sredstava do sada uloženo i koliko će iznositi ukupna investicija u revitalizaciju bloka „B2“?

– Do sada je u revitalizaciju bloka „B2“ uloženo oko 75 miliona evra, a celokupna investicija u ovaj blok iznosiće oko 90 miliona evra. Ovaj projekat treba da omogući novih 150.000 sati rada na nominalnoj snazi sa povećanim stepenom tehničke efikasnosti i raspoloživosti. Ostali ciljevi revitalizacije bloka su smanjenje broja neplanskih zastoja i usaglašavanje sa zahtevima zaštite životne sredine. Važno je istaći, da će nakon rekonstrukcije elektrofiltera, emisija prašine u dimnom gasu biti u granicama važećih evropskih normativa, istakao je na kraju razgovora Zlatko Zakošek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari