Država čini radnika bednim, a ne poslodavac

Povodom odgovora profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu LJubodraga Savića u anketi PITANJE ODGOVOR (ponedeljak, 28. avgust 2017)
REAGOVANJE

Ostavite komentar


  1. Apsolutno svaka rec u ovom tekstu stoji tamo gde treba.BRAVO
    Ono sto zel da dodam jeste takodje mozda i bitniji momenat kada se radi o promeni sistema. Takodje poput 66% i ovo sto cu navesti jeste javna tajna.
    Radi se o tome da preko 60 hiljada mladih radno sposobnih gradjana radi putem raznih agencija. Ja sam 14 godina u Teekomu srbija angazovan sa kojekavim agencijama zadrugama i sl. Moju sudbinu u okviru Telekoma deli negde oko 1500 ljudi. Sa takvim ugovorima nemamo nikakva prava i imamo u proseku 2.5 puta manja primanja. Zamislite prosek od 250e po jednom radniku pa puta 1500 radnika. Dolazimo do 250 hiljada eura svaki mesec. Evidentna korupcija koja ponovicu melje preko 60000 mladih. Racunajte da velika vecina sa tim novcem hrani nekoga kod kuce. Dolazimo do cifre od blizu 200hiljada mladih. To je jedan od kljucnih problema i razloga sto svi odlazimo.
    Digres: zamislite kako je kad sa 14godina staza sedite u kancelariji i jedini radite putem agencije i imate u proseku 2.5 puta manju platu. Najmanje odmora ako ga imate. Zelim da kazem da sam bio spreman da poginem sluzeci vojsku ovoj zemlji.
    Zamislite sam odem i prijavim se za odsluzenje, prvo me pitali da li sam normalan i hteli da mi ponove regrutaciju.
    Sram bilo sve koji na ovo okrecu glavu ili se necega plase.

  2. Nije nađena prava mera u odgovoru, koji je, inače, išao u dobrom smeru. Ali uvek se nekako omane u strasti. Zašto je gospodin Đorgović morao da spominje komuniste, ne znam, mada opravdano spominje Češku kao model dobrog standarda, poštovanja demokratije i kulture. Međutim, ako je zbog partokratije, imala ju je i ona. Ako je zbog socijalizma, imala ga je i ona. Ako je zbog nemačke okupacije, imala ju je i ona. Ako je zbog federacije, imala ju je i ona.
    U svom učenju i sprovođenju, model socijalizma je previđao preraspodelu, tako da je za tih 66 % čovek morao da dobije predviđenu uslugu kroz doprinose za socijalno i penziono osiguranje, te subvencionisanje raznih potreba (letovanja, na primer).
    A zašto je do danas ostalo tih 66 % o kojima odlučuje država, pitajte one koji su vladali Srbijom kada je opustošena i osiromašena.
    Osim istinskog kapitalizma kojeg je Češka imala do 1941. i koji ima nakon pada zida, ovakve katastrofe nije, baš kao ni džukele koji su želeli da se igraju ratovanja s, na primer, Slovačkom. Svaka naredna vlast u Srbiji nakon 2000., nije imala šanse da ispravi materijalnu i nematerijalnu štetu kao i nekoliko teških poraza, te će "peglanje" u svakom smislu trajati ceo vek, ako ne i duže
    Što se tiče profesora, ne brinite, gospodin Savić zna za tih 66 %, jer se na Ekonomskom fakultetu uči od ekonomske istorije do finansija, tako da vam tvrdim da zna. To, da li je partokrata, ne znam, ali ispada da smo po onoj Čovićevoj, svi mi, pomalo, partokrate, čak i kada nemamo nikakve veze s partijama.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.