Savez samostalnih sindikata Kragujevac 1. maja na kragujevačkom Trgu topolivaca o položaju radnika 1foto FoNet/Nenad Ðorđević

Savez samostalnih sindikata Kragujevac najavio je danas da će „Prvog maja – dana radnika“, održati skup na Trgu topolivaca u tom gradu, a govoriće o obespravljenosti radnika u Srbiji, koji rade „od jutra do sutra“, za plate kojima teško mogu da prehrane porodicu.

Skup počinje u 11.00, a Trg topolivaca, kako je navedeno, nije slučajno odabran, pošto je na njemu razvijen barjak „Samouprave“, pod kojim su se radnici Topolivnice borili i izborili za svoja radnička i politička prava.

„U evropskim zemljama sve ozbiljnije se razmišlja o četvorodnevnoj radnoj nedelji zarad povećanja produktivnosti i daljeg poboljšanja položaja ljudi iz sveta rada, a radnici u Srbiji, u trećoj deceniji 21. veka, sve su obespravljeniji, rade od jutra do sutra, mahom za plate kojima teško mogu i da prehrane svoje porodici, a kamoli da zadovolje ostale potrebe“, piše u saopštenju sindikata.

Radnici Kragujevca, kako je istaknuto, imaju pravo i obavezu da 1. maja šumadijskoj i najširoj domaćoj javnosti ukažu na nezavidan materijalni i društveni položaj sveta rada u Srbiji.

„To pravo i obaveza proističu iz činjenice da je Kragujevac, prva prestonica moderne Srbije, zavičaj industrijskog razvoja i kolevka radničkog pokreta Srbije“, istakli su iz sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari