Za 1. maj sindikalni protesti u Leskovcu ispred Jure 1Foto: FoNet/ Ljiljana Stojanović

Savez samostalnih sindikata Srbije organizovaće za 1. maj sindikalne proteste u Leskovcu, ispred fabrike Jura, izjavio je za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković.

„U Leskovcu 1. maja obeležavamo Međunarodni praznik rada. Okupljamo se iz svih delova Srbije, predstavnici naših sindikata iz svih grana i teritorija. Naša procena je da će biti između 1.500-2.000 ljudi, zajedno sa članovima našeg sindikata u Leskovcu“, rekao je Vuković.

On je rekao da sindikat želi da na taj dan podseti na istoriju sindikalnog i radničkog pokreta.

„Da kažemo da je pre 136 godina u Čikagu organizovan prvi radnički sindikalni pokret, za bolje uslove rada, više zarade, smanjenje radnih sati, da se taj događaj završio tragično, da je Druga internacionala 1890. godine usvojila da se svaki 1. maj obeležava kao Dan rada“, dodao je on.

Podsetio je da je u Srbiji prva proslava 1. maja organizovana 1893. godine.

„Okupljamo se da, s jedne strane, odamo počast ranijim generacijama sindikalaca, koji su uveli osmočasovno radno vreme, pristojne zarade i nešto što možemo da zovemo dostojanstveni rad, a sa druge strane želimo da upozorimo da u poslednjih nekoliko decenija, pod najezdom liberalnog kapitalizma, imamo sve manje i manje poštovanja radničkih i sindikalnih prava“, naveo je Vuković.

Kako je rekao, „obeležavamao taj datum i šaljemo poruku kako našim članovima i zaposlenima Srbije, tako i svetu kapitala i politike da se, pre svega, poštuju zakoni ove zemlje, da se poštuje Ustav ove zemlje i da i radnici imaju interes, kao što ga ima poslodavac za profitom“.

„A to je da imaju dobre, bezbedne i zdrave uslove rada i dobre zarade“, naglasio je Vuković.

Kaže da su ove godine zajednički i jednoglasno odlučili da to bude u Leskovcu „zato što ovde imamo primere poslodavaca koji ne poštuju radnička i sindikalna prava, brane sindikalno organizovanje koje je  dozvoljeno i konvencijama međunarodne organizacije rada i našim Ustavom i našim zakonom“.

„Želimo da pošaljemo poruku da mi nismo neprijatelji svetu kapitala i poslodavcima, nego ravnopravan partner gde oni isto moraju da uvažavaju naše interese“.

Na pitanje da li će na protest pozvati i druge sindikate, poput  UGS „Nezavisnost“, Vuković je rekao da „ove godine obeležavanje u Leskovcu organizuje samo Savez samostalnih sindikata Srbije, druge centrale će organizovati autonomno kako žele”.

„Mi u ovom trenutku, osim naših članova, pozivamo i članove drugih sindikata da nam se pridruže u tom obeležavanju u Leskovcu“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari