Radnici u Srbiji su sve obespravljeniji, rade od „jutra do sutra”: Skup Samostalnog sindikata u Kragujevcu za praznik rada 1Foto: Z. S. M.

 

Savez samostalnih sindikata Kragujevca, u sredu, 1. maja, sa početkom u 11sati, na Trgu topolivca, ispred Stare upravne zgrade Zastave, organizuje skup radnika, povodom Međunarodnog praznika rada.

Radnički skup „kod Topolivca” nikako neće imati samo praznički karakter. Naprotiv, po rečima Saše Đorđevića, predsednika Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, na njemu će ukazati i na sve nezavidniji položaj radnika u Šumadiji i Srbiji.

– Radnici u Americi, Evropi i Srbiji još u 19. veku izborili su se za osmočasovno radno vreme, u evropskim zemljama sve ozbiljnije se razmišlja o četvorodnevnoj radnoj nedelji zarad povećanja produktivnosti i daljeg poboljšanja položaja ljudi iz sveta rada. Nasuprot tome, radnici u Srbiji, u trećoj deceniji 21. veka, sve su obespravljeniji, rade od „jutra do sutra”, mahom za plate kojima teško mogu i da prehrane svoje porodici, a kamoli da zadovolje ostale potrebe koje život čine dostojnim čoveka, podseća Đorđević.

Radnici Kragujevca imaju pravo, ali i obavezu da 1. maja šumadijskoj i najširoj domaćoj javnosti ukažu na nezavidan materijalni i društveni položaj sveta rada u Srbiji. To pravo i obaveza proističu iz činjenice da je Kragujevac – prva prestonica moderne Srbije – zavičaj industrijskog razvoja i kolevka radničkog pokreta Srbije.

U Kragujevcu je, davne 1876.godine, razvijen barjak „Samouprave”, pod kojim su se radnici Topolivnice borili i izborili za svoja radnička i politička prava.

– Otuda i mesto, Trg topolivca, na kojem će biti organizovan ovogodišnnji Prvomajski skup kragujevačkih radnika nije slučajno odabran. To mesto simbolizuje borbu kragujevačkog i srpskog radništva za bolje sutra sveta rada, zaključuje Đorđević u svom obraćanju javnosti i medijima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari