Radnicima Fijata isplaćene otpremnine 1Arhiva/Foto: Z.S.M.

Novoj grupi radnika u kragujevačkoj kompaniji Fijat, koja se nije odlučila za odlazak na rad u Slovačku, jutros su isplaćene otpremnine od 790 evra po godini staža.

Ovu informaciju potvrdio je za Danas predsednik Samostalnog sindikata u toj fabrici Saša Đorđević, koji je istakao da sindikat još uvek ne zna koliko radnika je u ovom krugu proglašeno tehnološkim viškom.

On ističe da je to nešto više od 800 radnika, ali da tačnu informaciju od poslodavca nisu dobili.

– Mi smo tokom vikenda pričali sa radnicima i obavestili ih da će otpremnine biti isplaćene u ponedeljak. Već od 9 sati javilo nam se na desetine njih koji su potvrdili da su otpremnine legle na račun, tako da su one isplaćene dinamikom koja je bila obećana, objašnjava Đorđević.

On očekuje da će sve informacije imati do kraja meseca, kada je planiran još jedan susret sa predstavnicima države.

– Na poslednjem sastanku okvirno smo se dogovorili da se vidimo krajem jula, kada se završi ova priča oko otpremnina, da rekapituliramo da li je sve sprovedeno po dogovoru. Mislim da će tako i biti, ali za sada nemamo konkretan datum, očekujemo poziv od predstavnika države.

Na tom sastanku bi trebalo da se utvrdi i konačna lista radnika iz zaštićenih kategorija koja će ostati da radi u kompaniji Stelantis u naredne dve godine isčekujući početak proizvodnje električnog automobila 2024.

Radnicima Fijata isplaćene otpremnine 2
Foto: Z.S.M.

Do sada se na ovoj listi zaštićenih kategorija nalazi preko 70 radnika, ali u sindikatu se nadaju da bi on mogao da se poveća do kraja meseca.

– Mi smo nekoliko puta nosili dokumentaciju naših kolega da to država pogleda i vidi da li oni po zakonskim okvirima spadaju u zaštićene kategorije. Zatim država o tome mora da pregovara sa Fijatom, tako da još uvek nemamo konačnu informaciju ko sve ispunjava uslove. Znamo da ih je sigurno sada preko 70.

Na sastanku sa predstavnicima države trebalo bi da se razgovara i o zapošljavanju radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Po rečima Đorđevića, sa 492 radnika koji su napustili fabriku u prvom krugu, imaćemo preko 1.000 nezaposlenih radnika.

– Razgovaraćemo sa državom koje još fabrike mogu da se uključe, pored Zastave Tervo i BSS Morava iz Velike Plane. Neke kolege su već pronašle novi posao i svoj status rešile, ali treba naći još kompanija da bi se apsorbovao veliki broj radnika koji ostaje bez posla. Ne može sve da se slomi samo na ove dve firme, bez obzira što one trenutno traže radnike. Treba uključiti i neke firme koje su se tek otvorile u Kragujevcu ili za koje se zna da imaju potrebu za velikim brojem radnika, zaključio je Đorđević.

Da podsetimo, prva grupa od 492 radnika koja se nije odlučila za rad u inostranstu proglašena je tehnološkim viškom, a otpremnine su im legle na račun krajem juna.

U ovoj grupi otpremnine od 790 evra po godini staža dobio je 451 radnik iz fabrike Fijat Krajsler automobili i 41 iz Fijat plastika, kompanije koja je pravila branike za vozilo 500 L.

Otpremnine od 500 evra po godini staža dobili su svi radnici koji su pre Fijata radili u Zastavi.

Nadajući se da će se radnici u većem broju prijaviti za rad u inostranstvu rok za prijave je tada produžen do 9. jula, a kompanija Stelantis je ponudila i nove uslove.

Umesto dve godine kontinuiranog rada u Slovačkoj, radnicima je ponuđeno da tri meseca provedu u inostranstvu, a jedan u Srbiji.

Ponuđeni su i bonusi u iznosu od 17.000 evra, posao u fabrici u Kragujevcu od 2024, kao i plaćeno zdravstveno osiguranje za porodice radnika tokom njihovog boravka u inostranstvu.

Uprkos tome mali broj radnika se odlučio za ovu varijantu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari