Prvomajski proglas Nezavisnosti: "Za demokratski i radnički restart" 1Arhiva Foto: M.M./ATAImages

Demokratski, nezavisni sindikati su temelj demokratije i napretka, ali otvorenost za iskreni dijalog ne treba da zavara, jer je sindikat „Nezavisnost“ spreman i za sve vidove sindikalne borbe, braneći pravo na štrajk i proteste radnika, navodi se u Prvomajskom proglasu Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“.

Čestitajući svom članstvu Međunarodni praznik rada „Nezavisnost“ je najavila da će ove godine Prvi maj obeležiti pod sloganom „Za demokratski i radnički restart“, na platou kod spomenika Dimitriju Tucoviću u Beogradu.

„Važna je simbolika u tome što se okupljamo kod spomenika čoveku koji je jedan od prvaka socijaldemokratije u Srbiji, borac za radnička prava, za pravdu i jednakost i koji je inspiracija svima koji žele da se bore za progresivne ideje“, piše u proglasu.

Istaknuto je da tom sindikatu od osnivanja nikada nije nedostajalo hrabrosti da iznese svoje stavove o tome „kako treba da izgleda država u kojoj živimo i stvaramo“ i je uvek umeo da prepozna prijatelje koji da podržavaju u sindikalnoj borbi.

„U novembru ćemo obeležiti 33 godine sindikalnog aktivizma, ponosni na ono što smo uradili u prošlosti i hrabro ulazeći u budućnost. A da bi ta budućnost bila onakva kakvoj težimo, mi se svakodnevno borimo za prava naših članova i članica, za njihove bolje uslove života i rada, jer sindikalna borba za radnike i radnice je borba za bolju Srbiju“, navela.

Dodaje se da je „Nezavisnost“ je u svom strateškom dokumentu „Za demokratski i radnički restart“ predložila zakonodavnoj i izvršnoj vlasti prioritete na kojima će insistirati – kako treba da izgleda novo radno zakonodavstvo, predlozi za promenu poreske politike, funkcionisanje javnih preduzeća, zdravstvo, školstvo, medijske i kulturne politike, državna uprava, pravosuđe, javne bezbednosti, penzione politike.

„Demokratski, nezavisni sindikati nikada nisu bili prepreka razvoju društva, naprotiv, takvi sindikati su temelj demokratije i napretka“, ističe se u proglasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari