Sindikati "IndustriAll" podržali sindikat Nezavisnost u Krušiku 1Foto: FoNet/MOD

Svetski sindikat „IndustriALL“ i Evropski sindikat „IndustriAll“ podržali su sindikat Nezavisnost u valjevskom Krušiku i pozvali poslovodstvo te državne kompanije da „prestane sa zastrašivanjem članova sindikata i kršenjem prava na slobodu udruživanja i kolektivnog pregovaranja“, objavio je portal Nezavisnost.org.

U pismu upućenom iministru odbrane Milošu Vučeviću, ministru rada Nikoli Selakoviću i direktorki Krušika Jovanki Andrić, izražena je „duboka zabrinutost povodom informacija o sukobu u Krušiku“.

„Obavešteni smo da je rukovodstvo kompanije pokušalo da odvrati radnike da se učlane u sindikat. To je očigledno kršenje ciljeva konvencija MOR 87 i 98 o slobodi udruživanja i kolektivnom pregovaranju“, navodi se u pismu, prema pisanju portala Nezavisnost.

Dodaje se da je Srbija ratifikovala obe konvencije, koje je MOR klasifikovao kao dve svoje ključne konvencije, jer propisuju osnovna prava radnika i njihovih sindikata.

U pismu je naglašeno „da se čini da pragovi u srpskom zakonu za formiranje sindikata nisu u skladu sa ciljevima ovih konvencija“, te da „uznemiruje procedura koju primenjuje dotična državna kompanija“.

Navodi se da je Sindikat Nezavisnost, u skladu sa srpskim propisima, poslovodstvu Krušika dostavio potreban broj članskih prijava radi dokazivanja sindikalne reprezentativnosti, da bi zatim pravna služba kompanije pristupila pojedinačnoj proveri ličnog opredeljenja radnika da se učlane u sindikat, ispitujući ih kada su i zašto potpisali pristupnice.

„U znak solidarnosti sa radnicima kompanije, u pogledu univerzalnih prava radnika da kolektivno brane svoje interese, želimo da izrazimo svoje nezadovoljstvo ovim neprihvatljivim dešavanjima“, naglašeno je u pismu.

Svetski i Evropski sindikat „IndustriALL“ pozivali su poslovodstvo da istraži taj slučaj i potraži brzo rešenje za sukob.

„Izražavamo i nadu da će se izbeći ovakve opstrukcije protiv formiranja sindikata u vašoj zemlji“, zaključeno je u pismu sindikalnih asocijacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari