Nezavisnost: Krušik pokušava pritiscima da odvrati radnike od članstva u sindikatu 1Foto: Đorđe Đoković

Poslovodstvo Holding korporacije Krušik u Valjevu pokušava da pritiscima odvrati radnike od članstva u sindikatu, a u Granskom sindikatu metalaca „Nezavisnost“ ukazuju da je reč o krivičnom delu, objavio je sajt Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“.

Prošlog četvrtka radnici su pozivani na šalter fabričke direkcije gde su ih zaposleni u pravnoj službi ispitivali o tome da li su, kada i zašto potpisali pristupnice za članstvo u sindikatu. Predstavnici rukovodstva sindikata Nezavisnost su upozorili „ispitivače“ da je njihov postupak krivično delo jer predstavlja grubo kršenja radnih i sindikalnih prava radnika. Službenici su kazali da rade po nalogu, odnosno po odluci poslovodstva koju međutim nisu pokazali, da bi onda sindikalce uputili na izvršnog direktora za pravne i ekonomske poslove Dragana Radojičića.

Sve ovo dešava se povodom novog utvrđivanja reprezentativnosti sindikata Nezavisnost i sindikata ASNS u korporaciji Krušik. Nezavisnost je u skladu sa zakonom predala pristupnice 354 člana a poslodavac je naložio pravnoj službi da pojedinačno proveri da li su radnici lično odlučili da se učlane u sindikat. Inače, prošlog četvrtka je istekao rok od 15 dana za formiranje komisije za utvrđivanje reprezentativnosti a sindikati još nisu obavešteni kada će se pristupiti tom poslu. Umesto toga, sindikat Nezavisnost je dobila dopis o nevodnim nepravilnostima u podnetim pristupnicama koje treba ispraviti do 22. aprila. Istovremeno, pravna služba počinje sa ispitivanjem radnika koji su potpisali pristupnice.

U kasnijem razgovoru sa direktorom Radojičićem, pored predstavnika Nezavisnosti učestvovali su i članovi rukovodstava Samostalnog sindikata i sindikata Sloga u Krušiku. Na pitanje zašto se službeno preispituju sindikalna opredeljenja radnika Radojičić je izjavio da mu nije jasno kako je broj članova Nezavisnosti sa 199, koliko je evidentirano na februarskoj listi članstva, porastao na 354, i da zato želi da utvrdi verodostojnost pristupnica zbog novog utvrđivanja reprezentativnosti koje je u toku. Direktor je pitao sindikalce zašto nisu došli kod njega da se dogovore (?!) oko reprezentativnosti. Predstavnici Nezavisnosti su i Radojičića upozorili da takvo ispitivanje radnika predstavlja krivično delo. Ispitanje radnika na šalteru je ubrzo prekinuto.

Granski sindikat metalaca „Nezavisnost“ je podneo prijavu inspekciji rada zbog kršenja radnih i sindikalnih prava svojih članova. Takođe su o grubom pritisku na članove sindikata u Krušiku obavestili rukovodstvo Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ i centralu evropske sindikalne asocijacije IndustriALL.

Povodom dešavanja u valjevskoj namenskoj industriji predsednica UGS „Nezavisnost“ Čedanka Andrić izjavila je da će Nezavisnost preduzeti sve mere na nacionalnom i međunarodnom nivou da zaštiti članstvo od šikaniranja i pritisaka.

„Neka se rukovodstvo Krušika bavi planovima za uspešno poslovanje umesto što šikanira članove Nezavisnosti. Posle se predstavnici naše države čude kada nas Međunarodna konfederacija sindikata godinama ocenjuje kao zemlju u kojoj se sistematski krše radnička i sindikalna prava, a ovaj primer je sve samo nije usamljen“, izjavila je Čedanka Andrić za portal Nezavisnost.org.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari