Dubravka Stojanović: Podržavanje zločina je dubok problem celog društva 1Foto: Medija centar

Današnje generacije nisu krive za zločine iz devdesetih, ali su odgovorne za današnji odnos prema zločinima, ističe za Danas istoričarka Dubravka Stojanović, jedna od potpisnica apela “Zločin je zločin”.

Apel, koji je se ubrzo prerastao u peticiju, a koji je pokrenuo Vladimir Vukčević, prvi tužilac za ratne zločine, zajedno sa advokatom i građanskim aktivistom Aleksandrom Olenikom, do sada je potpisalo skoro 1.000 ljudi.

Stojanović ukazuje da je strašno je kada pojedinci počine zločin, ali naglašava da je podržavanje zločina četvrt veka kasnije duboki problem celog društva.

– Ako se zločini podržavaju to govori o veoma bolesnom društvu, koje se zarad tobožnjih nacionalnih ciljeva odriče elementarne čovečnosti, empatije sa žrtvama. Iz tog stanja se lako sklizne u nivo nasilja, uključujući i nasilje prema slobodnoj reči – objašnjava Stojanović za Danas.

Povodom napada na novinarku Danasa Snežanu Čongradin dok je uživo prenosila protest ispred Doma Omladine zbog grafita osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, Stojanović ističe da je Čongradin bila meta jer istrajno piše o zločinima, “a to izgleda podleže fizičkoj kazni”.

U apelu/peticiji “Zločin je zločin” navodi se da je Srbija izložena pokušaju vraćanja u ratne devedesete, i to kroz državno i paradržavno promovisanje anticivilizacijskih vrednosti i veličanje ratnih zločinaca.

“Uvereni smo da takva politika Srbiju gura u nove sukobe, ali i da društvo vodi u sve oštrije i nepomirljivije podele i konflikte, u kom građani i građanke neće uživati osnovnu ličnu bezbednost”, piše u apelu.

Ukazuje se i da izjave najviših državnih zvaničnika da Srbija neće izručiti ili pred domaćim sudovima procesuirati lica optužena za ratne zločine, među kojima su i osobe sa Interpolovih poternica, predstavlja najgrublji šamar vladavini prava i žrtvama ratnih zločina ne samo u regionu, već i u samoj Srbiji.

“Zbog svega rečenog, zahtevamo da se odmah procesuiraju sva lica optužena za ratne zločine koja se kriju na teritoriji Srbije; smenu tužiteljke za ratne zločine Snežane Stanojković i pokretanje krivičnog postupka protiv nje zbog nepostupanja kao i zbog zaštite optuženih za ratne zločine; smenu ministarke pravde Maje Popović jer Vlada Srbije sprečava tužilaštvo za ratne zločine, ali i druga tužilaštva da vrše svoju ustavnu i zakonsku dužnost, čime su građani ostavljeni na milost zločincima”, ističe se, između ostalog, u apelu “Zločin je zločin”.

Osim Dubravke Stojanović, neki od potpisnica/ka apela “Zločin je zločin” su istoričarka Latinka Perović, etnolog Ivan Čolović, pisac Svetislav Basara, Nenad Čanak i Bojan Kostređ iz LSV-a, reditelj Srđan Dragojević, istoričar Nikola Samardžić, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko, novinarka Ana Lalić, novinari Dragan Bursać i Dinko Gruhonjić, politikolog Aleksandar Popov, istoričar Milivoj Bešlin, direktor Civil Rigts Defenders za Evropu Goran Miletić i Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evropske poslove.

“Dosta je nacionalizma, veličanja zločinaca i huškanja protiv drugih naroda i država”, napisao je jedan od skoro 1.000 potpisnika apela “Zločin je zločin”. Drugi je naveo da je apel potpisao je zato što je protiv svih zločina i “zato što se stidim ove vlasti koja podržava ratne zločince, podržavajući time i njihove zločine”. Još jedan od komentara je: “Zato što neću nacionalizam u mojoj okolini”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari