Dva lica piraterije

MIŠLJENJE

Ostavite komentar


  1. Imam grižu savesti prema piratizovanju isto koliko ljudi zbog kojih sam primoran da piratizujem imaju grižu savesti prema meni. Žao mi je autora knjiga, ali ja neću da čekam 10 godina da se neka skupa knjiga prevede na naš jezik i dođe u biblioteku kako bih mogao da igram rulet da dočekam da je pročitam. Priču o primanjima i troškovima neću ni da započinjem.

  2. U kakvim uslovima živimo, da nema neta i piraterije, niko ništa ne bi pročitao niti pogledao. Nemam nikakvu grižu savesti i nastaviću da skidam sve što mi treba, još više! Možda, u nekoj dalekoj budućnosti, ako budem imao prihode kao normalan čovek, i pređem na legalan softver.

  3. Kada naši univerziteti i instituti budu mogli da nabavljaju knjige koje trebaju profesorima i istraživačima kao što mogu zapadni, tada će piraterije biti manje. Da nema piraterije nauka bi nam bila još jadnija nego sad. Bogu hvala da ima onih koji hoće i toliko da se potrude da skinu studiju s interneta i da čitaju na engleskom. Kada biblioteke budu nabavljale dovoljan broj primeraka, studenti se neće dovijati s kopiranjem. Inače se kopiranje sreće celih knjiga sreće i u drugim evropskim zemljama, a profesori normalno kopiraju pojedine delove kao materijal studentima za čas.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.