Dolazak na čelo Radne grupe, koja ima za cilj da stabilizuje fudbalski klub Crvena zvezda, i eventualno kandidovanje za predsednika kluba samo je usputna stanica za Dragana Džajića na putu ka fotelji prvog čoveka Fudbalskog saveza Srbije, saznaje Danas.

Prema projekciji koja je sačinjena u saradnji sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, treća Zvezdina zvezda će se na „Marakani“ zadržati kratko, a odatle krenuti u svrgavanje predsednika FSS Tomislava Karadžića, koji je letos dobio nov četvorogodišnji mandat.

Glavni razlog za dolazak Džajića na čelo FSS je da se popravi višegodišnji loš položaj Zvezde u srpskom fudbalu, za šta mnogi upravo okrivljuju aktuelnog predsednika Karadžića i većinu potpredsednika koji su „bliži Partizanu“. Istovremeno, dok je još uvek u Zvezdi, Džajić bi trebalo, uz podršku političara, da doprinese smirivanju tenzija između crveno i crno-belih, o čemu već svedoči sastanak na Marakani uoči derbija dva kluba. Na tom sastanku se navodno govorilo o poboljšanju međusobnih odnosa, zajedničkoj borbi protiv huligana, a nije isključeno da je bilo reči i o široj slici, odnosima sa FSS.

Da informacije o Džajićevim velikim ambicijama nisu samo puka nagađanja, već da uz dim ima i vatre, potvrđuje i drugi izvor Danasa koji takođe očekuje važnu poziciju u Zvezdi. Naš sagovornik navodi da je prvi cilj Dragana Džajića da stabilizuje Zvezdu, organizaciono i finansijski, a da potom slede naredni koraci. Međutim, taj naredni korak je lično Džajićeva odluka da li će imati ambicije da nakon Zvezde uđe i u FSS.

S druge strane, iz FSS nisu želeli da komentarišu „saznanja našeg lista i verodostojnost izvora“, kao ni eventualne ambicije pojedinaca u klubovima.

Nebojša Čović, član Radne grupe u Crvenoj zvezdi kojem su poverene finansije, kratko je prokomentarisao da informacija o odlasku Dragana Džajića u FSS nije pominjana na sastancima „jer u klubu ima mnogo drugih problema koje treba rešavati“. On je dodao da će o tim „drugim problemima“ i rezultatima analize stanja u klubu više informacija imati u danima koji slede, te da se dosadašnja saradnja sa Džajićem pokazala kao dobra za Zvezdu.

Nekadašnji selektor naše reprezentacije, a sada fudbalski trener Milan Živadinović smatra da bi Džajićeva ambicija da pokuša da uđe u FSS bila nezahvalna prema Zvezdi, ali da se on tu neće puno pitati, već da konce vuče visoka politika.

– Prošlo je vreme kada je jedan čovek odlučivao o tako važnim stvarima. Konce srpskog fudbala vuče visoka politika, o čemu govori podatak da su promene u Zvezdi došle na inicijativu potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića (SNS), dok je u crveno-belom taboru još Aleksandar Antić (SPS), a u Partizanu je takođe Socijalista Branko Ružić. Zato smatram da bi Džajić trebalo da se bavi pitanjem igračkog i trenerskog kadra na Marakani, ukoliko bude imao energije, a da upravljačko-političke odluke ostavi Vučiću, a finansije Nebojši Čoviću koji je u Radnoj grupi. Dragan Džajić jeste jedno od najvećih imena našeg fudbala, ali ne treba se zavaravati. Da nije bilo Aleksandra Vučića, nikada ne bi počele ovako velike i korenite promene u Zvezdi – ističe Živadinović.

On visoku politiku vidi i kao recept za stabilizaciju odnosa između Zvezde i Partizana, a ne da se to radi preko FSS „koji treba pustiti da se bavi većim stvarima i reprezentacijom“. Živadinović zato izlaz iz medijskog rata na relaciji Ljutice Bogdana – Humska ne vidi u Džajiću, Draganu Đuriću ili nekom trećem u klubovima, već isključivo u odlukama visoke politike.

– Ulaskom u Zvezdu Dragan Džajić je dobio priliku da se vrati u srpski fudbal, a okončan je i sudski postupak protiv njega. Zato smatram da treba da ostane u klubu, a ne da pretenduje na Savez. Treba da pustimo aktuelno rukovodstvo FSS i Sinišu Mihajlovića da nastave sa podmlađivanjem reprezentacije, da imamo veru u njih i regularnost takmičenja i da se nadamo da će se „orlovi“ kvalifikovati za put u Brazil na Svetsko prvenstvo – navodi Živadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari