Severna Karolina je ponovo na nogama, ali ne zbog uspeha istoimenog univerziteta, već zato što većina stanovništva ove savezne države u SAD pokušava da snimi makar jedan minut sa treninga Šarlot Bobketsa. Propinju se na prste, prave „ručne merdevine“, samo da bi „gvirnuli“ kroz neki prozor i uhvatili na delu Majkla Džordana. Nije u pitanju šala, jer najbolji igrač u istoriji košarke već nekoliko meseci deli ozbiljne lekcije pulenima Majka Dunlapa, radeći individualno pre svega sa bekovima.


Vlasnik Šarlota, po svedočenjima igrača Bobketsa, izgleda kao dvadesetpetogodišnjak, iako će u februaru napuniti 50 godina. U poslednjih godinu i po dana smršao je skoro 30 kilograma. Na treninzima ravnopravno sparinguje sa košarkašima, zbog čega pojedinci iz redova Bobketsa što u šali, a mnogo više u zbilji, nagovaraju neponovljivog Džordana da se vrati na parket.

– Raditi sa Džordanom zaista je nešto neopisivo. On je jedinstvena ličnost. Majkl gleda svaki naš meč i nesebično savetima pokušava da nam pomogne. Fokusirani smo na rad, a Džordan najviše pažnje posvećuje skok-šutu. Potpuno je posvećen klubu, posmatra ne samo utakmice već aktivno učestvuje na svakom našem treningu. Ponekad deluje nestvarno da trenirate sa najboljim igračem u istoriji košarke. Džordan danas tako izgleda da bi svako pomislio da je sastavni deo prvog tima – oduševljen je Džerald Henderson saradnjom sa čuvenim Majklom.

Nakon što se poslednji put povukao u 40. godini života u dresu Vašington Vizardsa, Džordan se posvetio rešavanju određenih privatnih i poslovnih problema. Razveo se od supruge i nakon razmatranja više poslovnih opcija odlučio je da 2006. godine postane suvlasnik Šarlot Bobketsa, ujedno i predsednik kluba. Jedan od razloga takve njegove odluke jeste i želja da se vrati na mesto gde je odrastao i studirao i odakle se otisnuo u NBA ligu. Džordan je uvek isticao da je vezan za svoj kraj i da ne bi imao ništa protiv da „igračke penzionerske dane“ provede u Severnoj Karolini.

Nakon što su se Hornetsi 2002. godine preselili u Nju Orleans, Šarlot je 2004. godine formirao novu franšizu Bobkets i bukvalno je krenuo od nule. Čuveni Leri Bird, najbolji igrač u istoriji Bostona, bio je jedan od inicijatora da Šarlot, nakon proširenja lige, dobije tim. Džordan je negde u istom periodu kada su osnovani Bobketsi završavao svoju neuspešnu misiju u ulozi predsednika Vašington Vizardsa. Sa tog mesta je smenjen posle određenih promašaja kada je u pitanju odabir igrača sa drafta (izbor Kvima Brauna kao prvog pika 2001. godine), a kap koja je prelila punu čašu bio je trejd Ripa Hamiltona za Džerija Stekhausa. Nakon smene sa mesta predsednika Vizardsa, Džordan je izjavio da više nikada neće obavljati istu funkciju u nekom drugom klubu. Posle dve godine od osnivanja Majkl je 2006. postao suvlasnik Bobketsa, a vrlo brzo se priključio individualnom radu sa igračima.

Posle prekida igračke karijere 2003. godine Džordan se poprilično ugojio, ali ga igrački instinkt nije napuštao. Konstantno je prodavao „fore“ igračima, a neretko je u simboličnoj opkladi sa košarkašima, zakucavao za turu pića. Stvari su se promenile tokom prošlog leta kada je Džordan počeo intenzivnije da trenira. Uspeo je da smrša više od dvadeset kilograma, tako da ga danas košarkaši Bobketsa smatraju ravnopravnim članom ekipe.

– Imam osećaj da bi Džordan i danas mogao da se nadmeće sa aktivnim igračima u NBA ligi. Pitanje je da li on to želi, ali na osnovu forme i trenutnih mogućnosti, mislim da bi mnoge ostavio u čudu. Iako ima 50 godina, čovek bi rekao da je barem duplo mlađi. Svi smo srećni što je deo naše ekipe i što nam nesebično deli savete – iskren je Bismak Bijombo.

Teško je zaista poverovati da bi Majkl Džordan ponovo mogao da se vrati iz igračke penzije. Doduše, on je to u svojoj karijeri uradio dva puta. Jednom 1995. nakon tri osvojena šampionska prstena sa Čikago Bulsima, posle čega se povukao nakon što mu je ubijen otac i drugi put 2001. godine, kada je odlučio da prekine trogodišnju igračku penziju u koju je otišao posle šeste titule sa Bulsima osvojene 1998. godine. Džordan se poslednji put povukao 2003. godine kao najstariji igrač u istoriji NBA lige koji je na jednom meču postigao 43 i više poena. Svoju poslednju utakmicu odigrao je u Filadelfiji, a danas se ljubitelji košarke sa pravom pitaju da li i zadnju u svojoj karijeri. Tračak nade i dalje postoji, a njen je lament nad Šarlotom.

Vilkins još „zakucava“

Legenda NBA lige Dominik Vilkins, koji važi za jednog od najboljih bekova u istoriji lige, nedavno je na egzibicionom meču u kojem su igrali nekadašnji asovi najjače lige na svetu pokazao da i u 50. godini može da zakuca. Vilkins je u dva kontranapada uspeo da podseti na svoja najbolja izdanja dok se aktivno bavio košarkom.

Ni Medžikov povratak niko nije očekivao

Medžik Džonson je 7. novembra 1991. godine obelodanio da ima virus HIV-a i da će zbog toga prekinuti karijeru. Iako su gotovo svi smatrali da se Medžik nikada neće vratiti na parket, jedan od najboljih košarkaša ikada ponovo je zaigrao početkom 1996. godine, naravno opet u dresu LA Lejkersa. Posle 32 odigrana meča, u kojima je beležio u proseku 14,6 poena, definitivno se povukao iz sveta košarke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari