Ekološki ustanak: U požaru u Despota Stefana gore i opasne, kancerogene materije 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Organizacija Ekološki ustanak, koja je deo koalicije „Zajedno“ upozorila je gradsku vlast, komentarišući novi požar u Ulici despota Stefana u Beogradu, da „prestane da obmanjuje javnost i da građanima kaže istinu“. A ona je, navode, da u „požaru gore opasne materije kao što su antibiotici, ostaci sredstava za čišćenje, pa čak i karcinogeni rastvarači čijim sagorevanjem nastaju bojni otrovi“.

„Povodom novog požara u napuštenim objektima ‘Sutjeska’ AD i skladištima i laboratorijama ‘Galenike’ u Ulici despota Stefana u Beogradu u kojima po drugi put za 40 dana gore opasne hemijske materije, Ekološki ustanak – Zajedno upozorava gradsku vlast, gradonačelnika Aleksandra Šapića i Ministarstvo unutrašnjih poslova da prestanu da obmanjuju javnost i da građanima kažu istinu: da u požaru gore opasne materije kao što su antibiotici, ostaci sredstava za čišćenje, pa čak i karcinogeni rastvarači čijim sagorevanjem nastaju bojni otrovi“, navodi u saopštenju Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka, prenosi N1.

Kako je rekao, prilikom prethodnog požara 7. novembra ove godine, iz pokreta su upozorili javnost „da je samo pitanje vremena kada će doći do novog požara“.

„I zahtevali smo obezbeđenje objekata u Ulici despota Stefana koji su sve ovo vreme ostali otvoreni. Uprkos tome, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava grada Beograda i gradonačelnik Aleksandar Šapić su se oglušili o naša upozorenja i nisu preduzeli ništa, iako se radilo o nesreći koja je samo čekala da se dogodi“, rekao je Jovanović.

A od Luke Čaušića, vršioca dužnosti pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije pokret zahteva odgovore na pitanja:

Zašto je izostala reakcija Uprave za vanredne situacije Grada Beograda?

Kako je moguće da pristup objektima u kojima se nalaze opasne supstance bude slobodan sve vreme?

Zašto stanovnici okolnih zgrada nisu upozoreni na opasnost, kako prošlog puta tako i prilikom današnjeg požara?

Zašto radnici MUP-a koji su 7. novembra obezbeđivali prostor nisu prijavili opasnost i zašto nisu preduzete nikakve mere da se ona otkloni?

„Da li je razlog za nereagovanje gradske vlasti i Ministarstva unutrašnjih poslova to što je kompanija Delta Real Estate, koja se bavi nekretninama, svega dan uoči prethodnog požara postala vlasnik ovih objekata, pa bi im požar olakšao posao na izgradnji dugo najavljivanog tržnog centra? Da li se ponavlja slučaj tramvajskog depoa u Bulevaru kralja Aleksandra, gde je posle požara izgrađena stambena zgrada“, upitali su iz Ekološkog ustanka.

Obavestili su javnost i da će protiv odgovornih u gradskoj upravi, gradskim i republičkim inspekcijskim službama i Ministarstvu unutrašnjih poslova podneti krivične i prekršajne prijave zbog krivičnog dela izazivanja opšte opasnosti, grubog zanemarivanja i nepreduzimanja mera iz svoje nadležnosti, zbog čega su, naglašavaju, ugroženi životi i zdravlje hiljada stanovnika Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari