Kada je u pitanju rad Skupštine grada Novog Sada tokom 2010. godine, kao strateški najvažnije stvari izdvojio bih usvajanje Lokalnog akcionog plana za mlade i otvaranje kancelarije zaštitnika građana, a osim toga, uveli smo i sproveli kalendar zasedanja, dobili smo novu odborničku grupu, novog zamenika gradonačelnika i dva nova odbornika, rekao je Aleksandar Jovanović, predsednik gradskog parlamenta, na jučerašnjoj završnoj godišnjoj konferenciji za novinare.


Prema njegovim rečima, u odnosu na prethodnu godinu, povećan je i broj zasedanja Skupštine, kao i broj usvojenih tačaka dnevnog reda, kojih će, nakon današnje sednice, biti preko 500. Zahvaljujući ustaljenom rasporedu sednica, svakog poslednjeg petka u mesecu, stabilizovan je rad mnogih radnih tela Skupštine i omogućeno je da se usaglasi rad Gradskog veća kao glavnog predlagača, kao i rad gradskih uprava i javnih i javno komunalnih preduzeća čiji je grad osnivač.

– Od planova za narednu godinu, izdvojio bih pet stvari. To su dalje držanje kalendara sednica, zatim da postignemo da Novi Sad bude prva lokalna samouprava čija će Skupština imati elektronski sistem glasanja, kao i da odbornici dobijaju materijale u elektronskoj formi – rekao je Jovanović i dodao da tu spada i realizacija Lokalnog akcionog plana za mlade.

Osim toga, Jovanović je najavio da će početkom februara konačno biti otvorena policijska stanica na Novom naselju.

– Još jedna veoma važna stvar tiče se Petrovaradinske tvrđave. Ovih dana, tačnije do Nove godine, elaborat o zaštiti Petrovaradinske tvrđave sa podgrađem biće poslat Ministarstvu kulture, koje će ga proslediti komisiji koja treba da predloži Skupštini Srbije da tvrđava postane spomenik od izuzetnog značaja i da bude spomenik najvišeg nivoa zaštite u državi – kaže Jovanović.

Potpredsednica gradskog parlamenta Marija Vrebalov istakla je važnost saradnje Skupštine sa nevladinim sektorom, odnosno sa civilnim društvom.

– Mi kao Skupština grada kroz sredstva obezbeđena budžetom za uprave koje su u ingerenciji grada, posredno utičemo na civilni sektor u gradu i kroz raspisane konkurse praktično ostvarujemo ciljeve zajednice građana Novog Sada. U tom smislu pozivamo ceo nevladin sektor da se mnogo više angažuje, jer samo zajednički, kroz partnerske odnose, možemo da menjamo i unapređujemo naš grad – rekla je Vrebalov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari