Skupštinski odbor izglasao predlog o formiranju radne grupe za unapređenje izbornih uslova 1Foto FoNet: Peđa Vučković

Odbor Narodne skupštine za ustavna pitanja i zakonodavstvo na današnjem sastanku izglasao je predlog o formiranju rardne grupe za unapređenje izbornog procesa.

Sednica skupštinskog odbora za ustacna pitanja i zakonodavstvo održana je u Domu narodne skupštine, a glavna tačka dnevnog reda bila je izglasavanje predloga o formiranju radne grupe za unapređenje izbornog procesa.

Tokom sastanka najavljeno je da će i članovi civilnog društva biti uključeni u rad ove radne grupe, a sastanku su prisustvovali Raša Nedeljkov, programski direktor NVO CRTA i Nemanja Nenadić, programski diretor NVO Transparentnost Srbija.

Nakon kratke diskusije predsednica Odbora Jelena Žarić Kovačević pozvala je prisutne na glasanje koje je rezultiralo prihvatanjem predloga. Za ovaj predlog lasalo je 12 članova Odbora, jedan član ostao je suzdržan, a glasova protiv nije bilo.

Jedan od članova odbora je tokom disksije napomenuo da je tokom prethodnopg kolegijuma na kom su učestvovali predstavnici vlasti, opoyicije i civilnog sektora predloženo da se u okvir ove radne grupe uključe i stručnjaci što je okarakterisao kao „otvaranje Pandorine kutije“.

Kako je obrazložio, ovo bi dovelo do rasprave ko se kvalifikuje kao stručnjak za izborni proces, a svoje obraćanje zaključio je tvrdnjom da i među skupštinskim poslanicima ima dovoljno stručnjaka.

Radnu grupu čini će 18 članova, od kojih šest iz redova vladajuće stranke, šest iz redova opozicije, među kojima će biti i pokret Mi koje će imati jednog člana, tri predstavnila manjinskih stranki i tri nezavisna člana iz redova civilnog sektora.

Bojan Klačar iz CeSID-a, Pavle Dimitrijević iz organizacije CRTA i Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije biće članovi radne grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari