Hans-Gert Petering Nemački konzervativac Hans-Gert Petering naslednik je španskog socijaliste Žozepa Borela na funkciji predsednika Evropskog parlamenta. U svom pozdravnom govoru, Petering je obećao da će se zalagati za približavanje EU običnom čoveku, za Evropu koja nije samo ekonomska unija već i unija zajedničkih vrednosti i savez jedinstven u borbi protiv terorizma i na polju energije.

Hans-Gert Petering Nemački konzervativac Hans-Gert Petering naslednik je španskog socijaliste Žozepa Borela na funkciji predsednika Evropskog parlamenta. U svom pozdravnom govoru, Petering je obećao da će se zalagati za približavanje EU običnom čoveku, za Evropu koja nije samo ekonomska unija već i unija zajedničkih vrednosti i savez jedinstven u borbi protiv terorizma i na polju energije. Novi lider Evropskog parlamenta je kao svoj primarni zadatak naveo borbu za oživljavanje procesa donošenja evropskog ustava.
Poznat

je kao strastan evropski federalista i saveznik nemačke kancelarke Angele Merkel. Petering je član Hrišćansko-demokratske unije. Njegovo političko ubeđenje u mnogome je oblikovano katoličkim shvatanjima i vrednostima. Solidarnost je za njega najvažnija smernica za oblikovanje evropske politike, koja mora služiti na čast svakom pojedincu. U političkom radu zalagao za zaštitu ljudskih prava, usresređujući se, pre svega, na Rusiju i Čečeniju, ozloglašeni američki zatvor Gvantanamo i rešavanje problema ilegalnih imigranata.
Petering je jedan od retkih članova parlamenta koji je u njemu radio od samog osnivanja1979. Od 1984. do 1994. nalazio se na čelu Podkomiteta za bezbednost i odbranu, nakon čega je postao predsedavajući Evropskom narodnom partijom (EPP) u Parlamentu EU. Od 1996. do 1999. nalazio se na čelu radne grupe EU za proširenje u okviru EPP. Bio je glavni kandidat Hrišćansko-demokratske unije Nemačke (CDU) na izborima 2004. Istaknuti je član Prezidijuma, izvršnog veća CDU.
Petering je studirao prava, političke nauke i istoriju u Bonu, Ženevi i na Kolumbija univerzitetu u Njujorku. Diplomu doktora političkih nauka i istorije stekao je 1974. Nikada nije upoznao svoga oca, koji je stradao tokom Drugog svetskog rata, i to je duboko uticalo na njegov ulazak u politiku.
Profesor Petering rođen je 15. septembra 1945. u Bersenbruku, u Nemačkoj. Danas živi u blizini Osnabrika. Otac je Johanesa (29) i Benedikta (23), koji su već ozbiljno angažovani u Hrišćansko-demokratskoj uniji Nemačke. U slobodno vreme, kojeg je kako kaže jako malo, uživa u čitanju biografija, istorijskih i krimi romana. Obožava duge šetnje i skijanje, na koje obavezno ide sa sinovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.