Finansijska policija blokirala rad CEPRIS-a 1Foto: Aleksandar Roknić

I pored toga što je velika prošlogodišnja akcija kontrole računa više desetina nevladinih organizacija naišla na osudu najuticajnijih međunarodnih organizacija, država sa praksom „češljanja“ kritički orijentisanih organizacija civilnog društva, po svemu sudeći, nije stala.

Kako je nedavno javno rekao sudija Miodrag Majić, član Upravnog odbora Centra za pravosudna istraživanja, Poreska policija Ministarstva finansija već mesec dana, u sklopu predistražnog postupka Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu, kontroliše poslovanje ove nevladine organizacije.

Kako za Danas kaže Sofija Mandić, sekretarka Upravnog odbora CEPRIS-a, aktivnosti finansijske policije su praktično blokirale rad udruženja. Odluka da o ovome konačno obaveste javnost doneta je prošlog petka, kada je na sednici Narodne skupštine, umesto izbor predsednice Vrhovnog kasacionog suda, tema rasprave bilo finansiranje CEPRIS-a.

– Na toj sednici se po ko zna koji put govorilo o finansiranju CEPRIS-a i našem članu Miodragu Majiću. Poslanici su tražili da se ispita finansijsko poslovanje CEPRIS-a, dok su nama pripadnici finansijske policije bukvalno bili u prostorijama i imali na raspolaganju celokupnu dokumentaciju udruženja, navodi Mandić.

Ovakvo postupanje u zajedničkom saopštenju osudilo je 29 organizacija civilnog sektora, zahtevajući od nadležnih organa da hitno obustave pritisak na CEPRIS i sve radnje koje za cilj imaju ugrožavanje sloboda udruživanja i izražavanja, kao i onemogućavanje normalnog funkcionisanja organizacija civilnog društva.

Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, jedne od potpisnice saopštenja, ističe da ga istraga CEPRIS-ovog poslovanja veoma podseća na prošlogodišnju istragu Uprave za sprečavanje pranja novca.

– Ono što najviše upada u oči je što su sve ove istrage uperene mahom prema organizacijama koje se kritički odnose prema određenim potezima vlasti. Javnost mora da bude upoznata zbog čega se istražuje CEPRIS i zbog čega to traje toliko dugo. Bez odgovora na ta pitanja, ovakve akcije predstavljaju pritisak na slobodu udruživanja, navodi Popović.

On dodaje da je izuzetno značajno da nadležne institucije informišu javnost i o nalazima tih istraga.

– Ne sme da ostane na informaciji da se nešto ispituje, da ima dima, ali ne i vatre. Ukoliko se tim proverama ne pronađe ništa sumnjivo, a siguran sam da će u ovom slučaju to biti epilog, važno je da to saopšte javnosti, ističe Popović.

Danas je u toku jučerašnjeg dana poslao pitanja Prvom osnovnom tužilaštvu u Beograd, raspitujući se zbog čega je i kada pokrenut predistražni postupak u okviru kojeg se kontroliše poslovanje CEPRIS-a, da li je u konkretnom slučaju podneta krivična prijava i ko je podnosilac, ali i na koje krivično delo se sumnja. Odgovori do zaključenja ovog izdanja nisu stigli.

Istraga poslovanja CEPRIS-a dolazi skoro devet meseci nakon što je objavljeno da je Uprava za sprečavanje pranja novca Ministarstva finansija od banaka zatražila uvid u sve transakcije za 20 pojedinaca i 37 organizacija. Među organizacijama obuhvaćenim ovim zahtevom našli su se Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, KRIK, CRTA, Fond za humanitarno pravo, Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Beogradski centar za bezbednosnu politiku… U novembru prošle godine, Građanske inicijative su saopštile da su Specijalni izvestioci Ujedinjenih nacija utvrdili da je u tom slučaju Vlada Srbije zloupotrebila mehanizam za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma sa ciljem da zaplaši predstavnike civilnog društva, te ograniči njihov rad i uguši kritiku vlasti.

„Po mišljenju stručnjaka, ovako široka i samovoljna upotreba Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, kojom se targetiraju organizacije civilnog društva, mediji i pojedinci, nije u skladu sa obavezama Srbije po međunarodnom pravu, budući da se time ugrožava pravo na slobodu izražavanja i udruživanja civilnog društva“, zaključak je izvestioca UN. Slično tumačenje imali su i u FATF-u, međudržavnom telu za sprečavanje pranja novca, ističući da zahtevi bez osnovane sumnje nisu u skladu sa njihovim standardima.

Debata o predsednici Vrhovnog suda

Na sednici Narodne skupštine na kojoj se debatovalo o izboru predsednice Vrhovnog kasacionog suda, gotovo da nije bilo reči o osobi koja će u narednih pet godina voditi najviši sud u zemlji. Mnogo više vremena potrošeno je na napade na sudiju Apelacionog suda u Beogradu Miodraga Majića i organizaciju čiji je član. U napadima su se istakli poslanici SNS-a Milenko Jovanov i Marijan Rističević. Između ostalog, rečeno je da se poslanici „iskreno gade“ Miodraga Majića, da je CEPRIS „parapolitčka organizacija“ zahvaljujući čijem postojanju može da se desi da nevini ljudi budu osuđeni, kao i da su se prihvatili opozicionog rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari