Postojanje u aktivan rad folklornih ansambala predstavlja značajnu stavku u očuvanju srpskih igara, tradicije i kulturne baštine, ali i njihove prezentacije van naše zemlje. U Srbiji su brojna kulturno umetnička društva, a veliki broj postoji i radi u seskom sredinama. Jedno od takvih najstarijih društava je i Kulturno umetničko društvo Bradarac.

Folklor ima dugu tradiciju u selu Bradarac. Po nezvaničnim podacima prvi koncert je održan 1944. godine, kada je grupa entuzijasta, uprkos ratnim operacijama koje su još trajale, održala prvi koncert pod vedrim nebom u Bradarcu. Vremenom društvo se širilo, uslovi su se poboljšavali, učestvovalo se na dosta takmičenja i osvojen je veliki broj prestižnih nagrada. KUD Bradarac je među prvim selima u Srbiji osnovao Smotru folklornog stvaralaštva sela Srbije 1977. godine.

Sa povremenim prekidima (najveći u periodu od 2002-2009. godine) što zbog smene generacija i loših finansijskih prilika, KUD Bradarac ponovo radi i opstaje već 66 godina. Danas broji oko 40 članova, a ovu godinu u svom postojanju beleži kao veoma uspešnu, pogotovo na međunarodnom planu.

Svoj uspeh ove godine KUD Bradarac krunisao je i međunarodnim nastupima ove godine u Austriji i Italiji. Krajem oktobra usledio je nastup u Beču, a povodom obeležavanja 37 godina postojanja srpskog kluba Bambi Beč. Početkom novembra predstavili su se i italijanskoj publici, gde su bili gosti srpskoj Sportsko kulturnoj zajednici u Meranu. Nastupajući zajedno sa gostima iz indije, Italije, Makedonije, KUD Bradarac je izazvao veliku pažnju i pohvale, predstavljajući se koreografijama: „Pastorala“, „Igre iz Šumadije“, „Igre iz Mačve“ i „Igre iz okoline Leskovca“.

Periša Živković, predsednik KUD Bradarac, kaže da su ova gostovanja veoma bitna i da posle nekoliko godina pauze u radu KUD želi da se vrati na staze stare slave.

– Gostovanja su značajna stvar za naše Kulturno umetničko društvo, ali postoje i poteškoće na finansijskom planu. Želeo bih da se zahvalim, pre svega, gradskoj upravi, koja nam je pomogla finansijski, kao i Centru omladinske inicijative, sa kojim smo napravili izuzetnu saradnju i koji nam je pomogao da ostvarimo gostovanje u Meranu. Takođe, ne bih želeo da izostavim ni zasluge pojedinaca koji su dugo godina sa nama i pomažu naše društvo u svakom pogledu, a to su Vojislav Stojićević i Draško Gojković. Nakon ovih gostovanja, predstoji nam i ogsotvanje u Rovereti u Italiji 27. novembra, a poziv za ovaj nastup usledio je nakon naših uspešnih gostovanja u Austriji i Italiji. Nadam se da ćemo i u narednom periodu nastaviti sa uspešnim radom i nastaviti dobru saradnju sa gradskom upravom i Centrom za omladinsku inicijativu – zaključuje Živković.

Nakon uspešnih gostovanja u inostranstvu, članovi KUD-a Bradarac planiraju i nastupe pred domaćom publikom, a svakko će nastupiti i uzvratne posete društava iz dijaspore u čijim nastupima će moći da uživa publika u Bradarcu.

Roverta i Merano

Centar za omladinsku inicijativu formirao je nedavno Kulturnu zajednicu Braničeva sa ciljem da okupi Kulturno umetnička društva iz našeg okruga. Želja je da se promoviše njihov rad, kao i da se ostvari međunarodna saradnja sa istim društvima u dijaspori. To smo i pokazali gostovanjem KUD-a Bradarac u Meranu, a već 27. gostovaćemo u Rovereti. Ovo je samo početak i nadam se da će naša saradnja biti uspešna i dugotrajna, kaže Miloš Cvetanović, predsednik Centra omladinske inicijative.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari