Muamer el Gadafi ubijen je u Sirtu i njegovo telo stiglo je u Misratu, potvrdio na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Tripoliju privremeni libijski premijer Mahmud Džibril. On je rekao da su revolucionarne snage dugo čekale taj dan. Potpredsednik Prelaznog nacionalnog saveta (PNC) Abdul Hafiz Goga ranije je potvrdio autentičnost snimka na kojem se vidi kako borci PNC vuku telo bivšeg šefa države ulicama Sirta.

Ipak, okolnosti pod kojima je stradao pukovnik i dalje su nerazjašnjene. Portparol PNC Abdulah Berasali izjavio je za Skaj njuz da je Gadafi upucan u obe noge i u glavu, prilikom razmene vatre između boraca PNC i njegovih pristalica.

– Uvek sam govorio da je poželjno da Gadafi bude živ uhvaćen i da se nađe na sudu, ali postoje navodi da se opirao hapšenju zbog čega je smrtno ranjen – tvrdi portparol PNC. Jedan od komandanata trupa PNC Abdel Madžid izjavio je da je zarobljen Gadafijev konvoj nedaleko od Sirta, kada je pet vozila pokušalo da izađe iz grada, ali su ih provladine snage zaustavile, dok je drugi komandant PNC Abdel Basit Haru kazao da je Gadafi ubijen u vazdušnom napadu NATO. Alijansa je potvrdila da su njeni avioni gađali jedan konvoj nedaleko od Sirta. Portparol operativnog sedišta NATO u Napulju pukovnik Rolan Lavoa rekao je da su avioni Alijanse nedaleko od Sirta napali dva vozila

Gadafijevih snaga „koja su bila deo veće grupe“. Nasuprot tome, neimenovani borac PNC izjavio je da je bivši vođa pogođen u stomak.

– Zarobili smo ga i jedan od nas ga je ubio oko devet sati ujutro, po lokalnom vremenu – rekao je pripadnik provladinih snaga za Skaj njuz. Izveštač Dejli telegrafa Ben Farmer tvrdi da se Gadafi krio u polusrušenoj kući u Sirtu, zajedno sa svojim telohraniteljima i da je preklinjao borce PNC da ne pucaju na njega. Bi-Bi-Si je izvestio da je jedan od Gadafijevih sinova, Mutasim, podlegao povredama koje je zadobio u borbama u Sirtu. Postoje i tvrdnje da je uhvaćeno nekoliko predstavnika bivšeg režima, uključujući portparola Gadafijeve vlade Musu Ibrahima i njegovog rođaka Ahmeda Ibrahima.

Posle objavljivanja vesti o ubistvu nekadašnjeg libijskog vođe, u Tripoliju je zavladala euforija. Devetnaestogodišnji student izjavio je za Bi-Bi-Si da su u prestonici države vlasnici prodavnica u znak oduševljenja poklanjali robu kupcima i da mnogi smatraju da je Gadafija stigla božja kazna. Inostrani komentatori ocenjuju da smrt Gadafija i činjenica da su snage PNC posle dvonedeljne ofanzive uspostavili kontrolu nad celim Sirtom predstavlja kraj građanskog rata, koji je trajao od februara.

Konačni napad na Sirt, Gadafijev rodni grad, počeo je juče u jutarnjim satima i trajao je oko 90 minuta. Nakon borbe, vojska novog režima počela je sa pretraživanjem kuća i zgrada u kojima bi mogli da se kriju Gadafijevi borci. Tom prilikom uhapšeno je najmanje 16 Gadafijevih boraca i zaplenjena velika količina oružja i municije. Ranije ove sedmice pao je Bani Valid, jedno od najjačih uporišta Gadafijevih snaga u proteklih osam meseci.

Od beduinskog šatora do vlasti

Muamer el Gadafi (70), sin beduina i samoproklamovani „kralj tradicionalnih kraljeva Afrike“ postao je vođa Libije u septembru 1969, kada je s grupom oficira izveo državni udar protiv kralja Idrisa bez kapi prolivene krvi. Njegov režim je ukinuo monarhiju i proglasio novu Socijalističku Narodnu Libijsku Arapsku Džamahiriju, dok je Gadafi u Vladinim saopštenjima najčešće pominjan kao „brat vođa“.

Zapad ga je dugo doživljavao kao šefa „terorističke države“, ali se situacija izmenila krajem 1990-ih, kada je Vlada u Tripoliju preuzela odgovornost za eksploziju u diskoteci u Berlinu 1986. i podmetanje bombe u avion američke kompanije „Pan Am“, koja je eksplodirala iznad Lokerbija u Škotskoj 1988. Saradnja Gadafija sa Zapadnim Balkanom datira još od šeste decenije prošlog veka, kada je potonji libijski vođa nekoliko godina pohađao nastavu na tadašnjoj Vazduhoplovnoj akademiji JNA u Mostaru, gde je upoznao svoju suprugu Safiju. S Josipom Brozom Titom uspostavio je dobru saradnju u okviru Pokreta nesvrstanih, a Titova udovica Jovanka je u jednom intervjuu kazala da joj je libijski lider nudio pomoć posle smrti predsednika SFRJ. Međunarodni krivični sud krajem juna izdao je nalog za hapšenje Gadafija (i njegovog sina Saifa al-Islama, te pašenoga Abdulaha al-Sanusija) zbog zločina protiv čovečnosti, Interpol takođe iz istog razloga.

reakcije

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je ocenila da ukoliko je PNC siguran da Gadafi više ne predstavlja pretnju za nove vlasti, proces tranzicije će biti lakši nego što se očekivalo.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso pozdravili su juče „kraj despotizma i represije“ u Libiji posle objavljivanja vesti o smrti Gadafija. Van Rompej i Baroso su pozvali PNC da nastavi proces opšteg pomirenja svih Libijaca da bi omogućio „demokratsku, mirnu i transparentnu“ tranziciju.

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da je ponosan na ulogu koju je njegova država odigrala prilikom uspostavljanja demokratije u Libiji. Prema njegovim rečima, smrt Gadafija treba da prizove u sećanje ljude koji su stradali u eksploziji aviona iznad Lokerbija, kad i sve Libijce ubijene od izbijanja narodne pobune u toj državi.

Ministar inostranih poslova Francuske Alen Žipe ocenio je da je Gadafijevom smrću okončana 42-godišnja tiranija u Libiji.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev izrazio je nadu da će u Libiji biti uspostavljen mir i da će nove vlasti uspeti da postignu sporazum o strukturi vladajućih organa.

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini rekao je da smrt Gadafija predstavlja veliku pobedu za Libijce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari