Američki predsednik Barak Obama ocenio je da referendum o nezavisnosti južnog Sudana, koji je počeo u nedelju i trajaće do 15. januara, predstavlja novo poglavlje u istoriji nestabilne afričke države. „Posle 50 godina obeleženih građanskim ratovima u kojima je stradalo dva miliona ljudi, a milioni njih su postali izbeglice, ukazuje se nova šansa za narod južnog Sudana“, ocenio je Obama.


Prema mišljenju Obame, od poteza koje će preduzeti sudanski lideri zavisi da li će tamošnje stanovništvo krenuti u pravcu mira i napretka, ili će ponovo biti „gurnuto u krvoproliće“. U međuvremenu, sudanski predsednik Omar al Bašir obećao je da će poštovati rezultate referenduma, koji predstavlja deo sporazuma iz 2005. o okončanju dvodecenijskog građanskog rata.

Bi-Bi-Si ocenjuje da će izlaznost biti jedan od najznačajnijih faktora za ishod, budući da je za uspeh referenduma neophodno da glasa 60 odsto od 3,8 miliona registrovanih birača. Ako referendum uspe, Sudan će biti podeljen na severni deo, pretežno naseljen muslimanskim i arapskim stanovništvom, i na južni deo koji se definiše kao afrički i hrišćanski. Lider južnog Sudana Salva Kir apelovao je na glasače da „budu strpljivi“ jer imaju na raspolaganju dovoljno vremena za izlazak na birališta.

Inostrane agencije navode da su zabeleženi sukobi između vojske na jugu države i pobunjenika u tom delu zemlje u kojima su stradale najmanje 33 osobe, a na desetine ih je ranjeno. Konflikt izazvan verskim i etničkim podelama između Severa i Juga trajao je više decenija. Južni Sudan je jedna od najnerazvijenijih oblasti u svetu, a lokalno stanovništvo neretko se žali na poteze Vlade u Kartumu. Bašir je nedavno izjavio da je svestan činjenice da mnogi stanovnici Juga žele nezavisnost, ali je izrazio bojazan od takvog ishoda glasanja. „Jug Sudana je suočen s mnogim problemima i tamošnje vlasti nisu u stanju da formiraju funkcionalnu državu“, izjavio je sudanski lider.

Zvanični rezultati glasanja biće objavljeni tek za četiri sedmice, imajući u vidu brojne probleme logističke prirode, uključujući nedostatak adekvatne mreže puteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari