MiŠel Platini Legenda francuskog i svetskog fudbala Mišel Platini minulog petka u Diseldorfu izabran je za novog predsednika evropske kuće fudbala – UEFA. Tako je, posle višemesečnih najava i žestoke kampanje oba kandidata, volja glasača u predsedničkoj trci, ipak, prevagnula na stranu jednog od deset zvanično najvećih fudbalskih imena u istoriji ove igre.

MiŠel Platini Legenda francuskog i svetskog fudbala Mišel Platini minulog petka u Diseldorfu izabran je za novog predsednika evropske kuće fudbala – UEFA. Tako je, posle višemesečnih najava i žestoke kampanje oba kandidata, volja glasača u predsedničkoj trci, ipak, prevagnula na stranu jednog od deset zvanično najvećih fudbalskih imena u istoriji ove igre. Platini, inače jedini trostruki uzastopni nosilac titule evropskog fudbalera godine, je na ovaj način postao i prvi veliki, autentični fudbalski as kojem je pošlo za rukom, da nakon uspešne igračke karijere,

svoj fudbalski put kruniše i promocijom na mesto prvog čoveka evropskog fudbala.
Propagirajući fudbal jednakih šansi i zalažući se za povratak igre svojim izvornim principima zabave i sportskog nadmetanja, Platini je od fudbalski, ali i ekonomski manje razvijenih zemalja uspeo da formira blok koji mu je naposletku doneo pobedu, izvojevanu sa 27 glasova naspram 23, koliko je dobio njegov predsednički rival i dosadašnji predsednik UEFA Šveđanin Lenart Johanson. Platini je, pored uobičajene priče o borbi protiv neregularnosti, dopinga i rasizma, kao najveći adut svoje kampanje istakao plan o izjednačavanju prava svih fudbalskih saveza, to jest ukidanje privilegija velikima, poput Italije, Španije, Engleske i Nemačke, da u elitnim takmičenjima, kao što je Liga šampiona, imaju više od tri predstavnika, što je do sada bio slučaj.
Mišel Platini je rođen 21. juna 1955. godine u porodici italijanskih emigranata. Fudbalsku karijeru je započeo u klubu Žef u istoimenom gradu u kojem je i rođen, a 1972. godine je prešao u Nansi u kojem je igrao do 1979, kada odlazi u najtrofejniji francuski klub – Sent Etjen, sa kojim je 1981. osvojio nacionalni šampionat. Francusku je napustio 1982. kad je prešao u italijanski Juventus u kome je 1987. i završio karijeru. Italijansko prvenstvo je osvojio 1984, kao i evropski Kup pobednika kupova. Dres francuske reprezentacije nosio je na 72 utakmice i postigao rekordan 41 gol. Čak devet golova postigao je na Evropskom prvenstvu 1984. na kome su Francuzi kao domaćini osvojili titulu prvaka. U karijeri je odigrao 648 takmičarskih utakmica i postigao 348 golova.
Selektor reprezentacije Francuske postao je novembra 1988. i na toj funkciji se zadržao do 1992, kada se pridružio Organizacionom komitetu Svetskog prvenstva 1998. Od 1998. do 2002. radio je kao lični savetnik predsednika FIFA Sepa Blatera. Od 2002 . član je izvršnih komiteta UEFA i Svetske fudbalske federacije (FIFA).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.