Broj pristalica smrtne kazne u Srbiji smanjen je od marta ove godine, pokazalo je septembarsko istraživanje javnog mnjenja.

„Od 100 ispitanika, 44 su za smrtnu kaznu, 38 protiv nje, a 19 su neodlučni. Od 100 ispitanika koji imaju formiran stav, 53 su za smrtnu kaznu, a 47 protiv nje. Inače, u martu je ovaj odnos bio 57 prema 43“, navode u organizaciji „Srbija protiv smrtne kazne“.

Kako objašnjavaju, žene, mladi od 18 do 29 godina, i glasači levice – DS i LDP, protiv su smrtne kazne češće nego muškarci, stariji od 30 godina i glasači desnice – SNS, SPS i DSS.

„Gradsko stanovništvo je protiv smrtne kazne češće nego seosko. Beograđani su u većini protiv smrtne kazne, Vojvođani su podeljeni, a stanovnici centralne Srbije su velikom većinom za smrtnu kaznu“, dodaju u pomenutoj organizaciji.

Podsetimo, smrtna kazna u Srbiji je primenjivana od 1804. sve do 2002. godine, kada je zakonom ukinuta. Poslednje pogubljenje, streljanjem, izvršeno je 14. februara 1992, dok su poslednje smrtne presude izrečene 2001. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari