U lokalnom parlamentu u Somboru već mesecima nije moguć nikakav dijalog, pa umesto njega svako priča svoju priču, svoju istinu, a da nevolja bude veća u skupštinskoj sali često nema druge strane pa je uobičajeno i napuštanje sednica. A ovih dana poseglo se i za krivičnom prijavom protiv predsednika Skupštine opštine i njegovog zamenika.

U lokalnom parlamentu u Somboru već mesecima nije moguć nikakav dijalog, pa umesto njega svako priča svoju priču, svoju istinu, a da nevolja bude veća u skupštinskoj sali često nema druge strane pa je uobičajeno i napuštanje sednica. A ovih dana poseglo se i za krivičnom prijavom protiv predsednika Skupštine opštine i njegovog zamenika. Vrhunac političkog sukoba, kako najavljuju radikali, trebalo bi da bude zasedanje Skupštine na platou ispred Županije (zgrade opštine), uz prisustvo velikog broja građana. Međutim, na poslednjem zasedanju lokalnog parlamenta, 29. marta, Stevan Kesejić, šef odborničke grupe SRS, iskoristio je skupštinsku govornicu, direktan radio i TV prenos i konferenciju za štampu da zamoli građane da se tog dana ne okupljaju ispred zgrade opštine. U ovom apelu neki su pročitali poziv da se „politika vodi drugim sredstvima“, a da li će doći do građanskih protesta znaće se ubrzo.

Uprava – kamen razdora

Stranke G17 Plus i SPO navode da, iako su demokratskog opredeljenja, letos nisu pristupile skupštinskoj većini jer nije omogućena rasprava o Opštinskoj upravi kojoj je se pripisuju mnoge nezakonite radnje i neodgovornost. Najsvežiji je slučaj poništenja čak tri tendera (rekonstrukcija glavne ulice, asfaltiranje pojedinih ulica, javna rasveta), a da niko nije pozvan na odgovornost.

Gotovo dve godine većinu u Skupštini opštine Sombor imala je neformalna koalicija Treći blok – SPO, DSS, NS, G17 Plus i Koalicija LSV – DZVM, čiji su predlozi prolazili uz podršku SRS i SPS. Na drugoj strani bili su odbornici DS, PSS i SVM. Letos su vođene velike bitke oko prevlasti koju je obezbedila DS kojoj su prišle NS, DSS, LSV – DZVM, pa je obezbeđena skupštinska većina (od 33 do 34 odbornika) koju podržava i jedan odbornik SPS. U SO ima 61 odbornik. Krajem oktobra s funkcije predsednika SO smenjen je Miodrag Sekulić, koalicija Zajedno – M. Sekulić – SPO – NDS), a na njegovo mesto izabran je Veljko Stojnović (DS). Međutim, njemu, kao i Zoranu Mileru (DS), novom „kadroviku“, opozicija osporava odborničke mandate. Prema tim tvrdnjama kooptiranje Stojnovića i Milera u SO nije potpisalo nadležno lice iz DS. Prozivana je i Opštinska izborna komisija, a radikali su, zabavljajući odbornike i gledaoce, u direktnom TV prenosu na narednoj sednici „postavili“ svog predsednika koga su „izabrali“ odbornici SRS, njih 16, i građani. Stojnoviću se krivičnom prijavom pripisuje da ne može da bude predsednik SO jer bi, prema Statutu SO, morao da bude na stalnom radu, a on volontira jer je pomoćnik pokrajinskog sekretara za lokalnu samoupravu. Na taj način, između ostalog, pribavio je protivpravnu imovinsku korist, kako se navodi u krivičnoj prijavi, od oko 200.000 dinara.
Već nekoliko meseci odbornici se spore oko zaduživanja za rekonstrukciju glavne ulice. Grupa od 21 odbornika sredinom marta tražila je zakazivanje sednice SO da bi se van snage stavila Odluka o zaduživanju („kako bi se sprečile štetne posledice“), te da se Stojnović razreši dužnosti predsednika SO. Predsednik je sazvao sednicu, ali s drugim dnevnim redom, a u napomeni na pozivu naznačeni su zahtevi opozicionih odbornika, o čemu je Danas izvestio. U krivičnoj prijavi se navodi da je Stojnović sprečio više od 20 odbornika da raspravljaju o „potrebi utvrđivanja dnevnog reda, s tačkom o stavljanju van snage Odluke o zaduživanju za iznos od četiri miliona evra, kojom prilikom je iskazao visok stepen upornosti jer su ga odbornici javno upozorili da bi za to mogao krivično odgovarati“. U krivičnoj prijavi još se navodi da je dodatno prekršio i član 50 Poslovnika „zaključujući pretres o dnevnom redu dok jedan odbornik stoji i traži pravo da učestvuje u pretresu o dnevnom redu“. Zamenici predsednika SO Marti Odri Horvat pripisuje se da je 31. oktobra, pošto je tada aktuelni predsednik SO Miodrag Sekulić prekinuo sednicu, i pored njegovog protivljenja predsedavala nastavkom te sednice, „čime se ogrešila o Poslovnik, Statut i Zakon o lokalnoj samoupravi“. Tu sednicu, inače, napustili su odbornici skupštinske većine, a u neformalnom razgovoru, uz učešće dvojice zainteresovanih građana, govorilo se, isključivo negativno, o radnjama vezanim za rekonstrukciju glavne ulice. Posle pauze, odbornička većina, bez prisustva odbornika opozicije, nastavila je sednicu, a saopšteno je da je tender poništen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari