Srbija pala na listi osnovnih sloboda 1Foto: Pixabay/GoodMate

Srbija je danas pala na monitor listi međunarodne organizacije CIVICUS iz kategorije zemalja u kojima su osnovne slobode i građanski prostor suženi, u kategoriju zemalja u kojima su osnovne slobode opstruisane, saopštile su Građanske inicijative.

Srbija se nakon ovog pada nalazi na samom vrhu najugroženijih zemalja, zajedno sa Mađarskom i Ukrajinom.

Dok se mediji, nezavisni novinari i organizacije civilnog društva nalaze na meti stalnih pritisaka i napada, CIVICUS ukazuje da Srbija okreće leđa demokratiji i ljudskim pravima nizom poteza koji je stavljaju u prve redove zemalja u kojima postoji drastično nepoštovanje ljudskih prava u Evropi.

Izveštavanje o osetljivim pitanjima kao što su korupcija, demokratija i ljudska prava postali su povod za odmazdu protiv novinara i medija koji svoj posao obavljaju profesionalno i nezavisno.

Pretnje novinarima ostaju zabrinjavajući trend u Srbiji.

Izveštaji CIVICUS-a pokazuju da se ovaj trend nastavlja zajedno sa mešanjem države u rad medija.

Redovni izveštaji CIVICUS-a u proteklih šest meseci pokazuju i selektivnu primenu zakona u oblasti slobode okupljanja.

Neadekvatna reakcija policije i tužilaštva prilikom desničarskih i kontra skupova, dešava se paralelno sa urgentnim delovanjem prilikom kažnjavanja onih koji izražavaju kritični stav protiv zvanične politike – brzim procesuiranjem krivičnih i prekršajnih prijava.

Sada kada je Srbija pala na listi, CIVICUS će pojačati napore za poboljšanje stanja za civilno društvo u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari