Gužva u vrtićima, nemogući uslovi za rad 1

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja zatražio je sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kako bi ga upoznali sa situacijom u toj delatnosti, a povodom njegove najave da bi vrtići od 1. septembra mogli da budu besplatni.

U pismu upućenom predsedniku iz sindikata poručuju da ih je ova vest obradovala, ali napominju da u jednom broju državnih predškolskih ustanova postoji manjak kapaciteta u odnosu na već upisanu decu, pa su grupe prekobrojne, a uslovi za rad nemogući. Sindikat iznosi podatak iz 2019. da je oko 30.000 dece bilo upisano  preko normativa.

„Dofinansiranjem roditelja, čija deca borave u privatnim predškolskim ustanovama, problem manjka kapaciteta se ne smanjuje, već pojačava, a novac umesto u gradnju novih objekata i trajno rešavanje problema odlazi na trenutno rešavanje problema dela roditelja“, smatraju u sindikatu predškolstva.

Ukazuju da se najavljena gradnja novih kapaciteta slabo realizuje, te da sinidikat od Ministarstva prosvete umesto tačnih podataka o tome dokle se sa tim stiglo, dobija odgovor da informacijama raspolaže Jedinica za upravljanje projektima.

U dopisu Vučiću sindikat je ukazao i na loš materijalni položaj zaposlenih u državnim predškolskim ustanovama.

„Maksimalna osnovna zarada sa visokim obrazovanjem je trenutno 66.000  dinara, što je ispod proseka u Republici i obrazovanju. Oko 40 odsto zaposlenih je na minimalnoj zaradi. Ako se izuzmu topli obrok i regres iz koeficijenta taj broj je i veći. Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, u delu koji se odnosi na predškolsko vaspitanje i obrazovanje, nije menjana od 2012“, navodi se u pismu predsedniku.

Iz Samostalnog sindikata predškolstva podsećaju da su pre dve godine pokrenuli inicijativu za izmenu Uredbe, kako bi pravednijim rasporedom koeficijenata, uz nevelike izdatke po državu, uspeli da sačuvaju deficitaran kadar, neophodan za funkcionisanje ove delatnosti od izuzetnog javnog značaja.

„Na naše veliko iznenađenje i razočaranje, Vlada i Skupština Srbije su prepoznale potrebu izmene zakona u Uredbe samo u delu koji se odnosi na imenovana i postavljena lica zaposlena u državnim organima“, navode iz sindikata.

Kažu i da su se u više navrata obraćali Vladi i Ministarstvu prosvete, zahtevajući, između ostalog, povećanje cene rada za 15 odsto u odnosu, s obzirom da su vrtići skoro sve vreme pandemije rade u punom obimu.

Kako bi ukazali na brojne nerešene probleme i izrazili nezadovoljstvo trenutnim položajem, članovi Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja održali su 14. februara protest ispred Ministarstva prosvete i Vlade, ali niko od nadležnih na to nije reagovao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari