I Kraljevo se uključuje u borbu protiv klimatskih promena 1

Danas je u Regionalnoj privrednoj komori u Kraljevu održan okrugli sto sa temom „Klimatske promene, obnovljivi izvori energije, energetska efikasnost i lokalni razvoj“.

Ovo je završna aktivnost projekta „Čuvaj prirodu-budi energetski odgovoran“ koga je sprovelo udruženje građana „Novi put“ iz Kraljeva a koga je podržalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Bila je to prilika da okupljeni učesnici, predstavnici grada Kraljeva, gradske uprave, javnog sektora, škola i medija, iz prve ruke od Dragane Radulović, savetnice u Odseku za klimatske promene Ministarstva poljoprivrede izaštite životne sredine, čuju o dosadašnjim aktivnostima na izradi Strategije i Akcionog plana klimatskih promena u Srbiji.

Ako vam se, na prvi pogled,  tema o kojoj je danas govoreno u Kraljevu učini manje važnom u odnosu na naše tekuće probleme onda će vas samo jedan  danas izneti podatak demantovati. A to je činjenica da je Srbija, od 2000. godine do danas, pretrpela materijalne štete u iznosu od neverovatnih pet milijardi evra koje su direktno prouzrokovane ekstremnim klimatskim i vremenskim uslovima.

Čulo se, takođe da je gro tih šteta nastao od poplava a da nas, i u narednom periodu, zbog klimatskih promena, čekaju ekstremne izmene koje će se manifestovati smenjivanjem perioda velikih suša i obilnih, bujičnih padavina.

Od Mark van Weesa, vođe tima za izradu Strategije i Akcionog plana Srbije u vezi sa klimatskim promenama, čulo se, a od predstavnika institucija iz Kraljeva je to posebno podržano, da se u izradi tih važnih dokumenata kreće od osnove društva a ne da se njihovi nacrti kreiraju sa vrha piramide i šalju na razmatranje i usvajanje.

Takav pristup će omogućiti aktivnu ulogu lokalnih samouprava, naučnih institucija i organizacija civilnog društva a konačni ishod bi trebalo da budu dokumenti koji će na jednoj strani doprineti smanjivanju efekata staklene bašte kao glavnog uzročnika klimatskih promena a na drugoj strani pak će doprineti pospešivanju privrednih aktivnosti i održivog razvoja.

Naravno to će rezultirati i ispunjenjem već preuzetih međunarodnih obaveza Srbije  po osnovu sporazuma iz Pariza usvojenog na 21 konferenciji Ujedinjenih nacija krajem prošle godine. I Strategija i Akcioni plan aktivnosti u vezi klimatskih promena poslužiće svojim informacijama donosiocima odluka u Srbiji, na svim nivoima, kao osnov za donošenje strateških odluka primenom cost (troškovi) –benefit (koristi) analize.

Što se tiče dosadašnjih aktivnosti sprovođenih u Kraljevu na poboljšanju energetske efikasnosti javnih objekata, prvenstveno škola, rečeno je da se dosta toga pokrenulo ali da i dalje ove teme nisu primarne u agendi aktivnosti donosilaca glavnih političkih odluka na lokalnom nivou. A čulo se obilje podataka koji jasno pokazuju da su izdvajanja iz budžeta grada Kraljeva i budžeta javnih preduzeća  za razne oblike finalne energije visoka  dok su mogućnosti  i opravdanost njihove redukcije, kroz jačanje energetske efikasnosti javnih objekata i veće korišćenje obnovljivih izvora energije, nedovoljno iskorišćeni razvojni potencijal.

Na skupu je govoreno i o ulozi medija u koji su, uz političke stranke i udruženja građana bitan činilac savremenog intermedijarnog sistema, a čija je uloga nezamenjiva u objavljivanju različitih mišljenja oko bitnih društvenih pitanja u koja, bez sumnje, spadaju i pitanja vezana za jačanje energetske efikasnosti i većeg korišćenja obnovljivih izvora energije.                              

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari