I Zajedno za Vojvodinu traži ukidanje Zakona o rehabilitaciji 1foto wikipedia

Poslanici koalicije „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“ Aleksandar Olenik i Tomislav Žigmanov zatražili su danas da se ukine Zakon o rehabilitaciji i ponište sve pravne posledice njegove primene.

Kako se navodi, Zakonom o rehabilitaciji iz 2011. godine se ne utvrđuje da li je Nikola Kalabić naređivao ili je i učestvovao u ratnim zločinima tokom Drugog svetskog rata, već se, samo formalno, utvrđuje da li je imao pravično suđenje.

„Svaka sudska odluka kojom se utvrđuje da nije imao pravično suđenje ukida raniju osuđujuću presudu te zbog nemogućnosti novog suđenja svi saradnici okupatora, izdajnici i ratni zločinci ostaju neosuđivani“, ukazuje se u saopštenju.

Ista stvar se dogodila i sa vođom četničkog pokreta Dragoljubom Dražom Mihailovićem, podseća se u saopštenju i upozorava na rizik da će, ako Zakon ostane na snazi, svi ratni zločinci i saradnici okupatora ostati neosuđivani i to bez mogućnosti utvrđivanja njihove stvarne krivice.

„Zakonom o rehabilitaciji se pokušava od gubitnika rata, četnika, ustaša i ostalih zločinaca i saradnika okupatora napraviti pobednike i zato će narodni poslanici koalicije Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani predložiti ukidanje ovog zakona, ali i svih njegovih posledica, a to su presude o rehabilitaciji koje su do sada donete“, poručuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.