Kometarišući sučeljavanja mišljenja odbornika vladajuće većine i opozicionih odbornika na nedavnoj sednici Skupštine grada Požarevca, njen predsednik , Miomir Ilić, istakao je da se rebalans budžeta, kako je i gradonačelnik Miodrag Milosavljević najavio kao predlagač, vrši pre svega zato što je planirani prihod bio manji za 3, 5 odsto u odnosu na planirano ostvarenje prihoda, što je potom poboljšano na 1, 5 odosto.

– Dužnost je lokalne samouprave da, u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, blagovremeno interveniše, što i činimo. U ovom slučaju opredeljenje je da se to ostvari kao izmena i dopuna prethodnog, prvog rebalansa, obavljenog u februaru, a s obzirom na to da se očekuje smanjenje prihoda u budžeta za oko 40 miliona dinara. U skladu sa tim, svi budžetski korisnici imaju obavezu da pripreme predloge, da prilagode svoje troškove, ne dirajući u investicione zahvate. Na taj način bi troškovi bili smanjeni. Očekujem da će prihodni deo da raste i da ćemo uspeti da ostvarimo planirane prihode, a rashodni deo uspeti da realizujemo ažurnijom politikom.

Nesporazum nastaje i tako što finansijeri gledaju kalendarsku godinu kao finansijsku, a zapravo je tehnička realizacija mnogo veća nego finansijska. Zato naša koalicija namerava da ovu budžetsku godinu i tehnički i finansijski završi u planiranim i prihodnim i rashodnim elementima i istakao:

-Izvesne primedbe nam stavljaju građani zbog kašnjenja sa nekim radovima. Najveći razlog za to je dug proces javnih nabavki, otežavanje procesa kod fondova… Sve u svemu, važno je donositi adekvatne odluke i to činiti pravovremeno. Moje je nastojanje, ne samo kao predsednika Skupštine, već i kao predsednika Socijalističke partije Srbije, da svi relevantni subjekti proprate sve skupštinske odluke, a da ukoliko nisu sposobni ili spremni da to čine onda da podnesu ostavke jer nema mesta neažurnosti. Odgovornost je na svim subjektima : gradske uprave, javnih servisa, predsednika upravnih odbora, predsednika fondova, kao i funkcionera grada Požarevca, zaključio je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari