Mladi australijski teniser hrvatskog porekla Bernard Tomić trenutno zauzima 53. mesto ATP liste, ali novinske stupce proteklih dana ne pune njegovi vrhunski rezultati. Njegov otac Džon Tomić napao je Bernardovog sparing partnera Francuza Tomasa Druea, naočigled brojnih prolaznika i tenisera u hotelu, udario ga glavom i polomio mu nos, nakon čega je uhapšen u prestonici Španije uoči Mastersa u Madridu.

Prilikom saslušanja stariji Tomić se pozvao na samoodbranu, rečima da je Francuz bio agresivan i da nije uradio ništa loše, uprkos prizoru gde je Drue sedeo sa kragnom oko vrata i flasterom preko polomljenog nosa.

Da udaranje Druea nije izolovan slučaj, potvrdio je Francuz tokom saslušanja. Džon Tomić je napao sina i pre nedelju dana, tokom Mastersa u Monte Karlu, kada ga je ošamario na treningu. Istovremeno, njegovog sparing partnera, prema njegovim rečima, tretirao je kao psa i roba kojeg ne želi da isplati, što je i bio povod poslednjeg sukoba ispred hotela.

Ime Bernarda Tomića, tada tek šesnaestogodišnjeg tenisera, prvi put se pojavilo u javnosti 2008. takođe zbog incidenta njegovog oca. Džon je Bernardu naredio da se povuče sa jednog turnira jer je protivnik, Marinko Matošević, navodno napravio prestup prilikom servisa, a sudija nije sankcionisao faul još jednog australijskog igrača sa hrvatskim poreklom. I dve godine kasnije stariji Tomić se sukobio sa čelnicima Australijan opena, uz pretnje da će Bernard napustiti Australiju i početi da igra za reprezentaciju Hrvatske. U Majamiju prošle godine Bernard je tražio od obezbeđenja turnira da njegovog oca izbace sa tribina tokom jednog od svojih mečeva.

Teniski trener Džon Tomić izabrao je to ime po dolasku u Australiju, promenivši svoje hrvatsko ime Ivica. Na promenu imena odlučila se i njegova supruga, Bernardova majka, koja je bosansko Adisa preimenovala u Adi. Ivica Tomić je sa suprugom prebegao iz Hrvatske u Nemačku početkom rata u bivšoj Jugoslaviji, gde je u Štutgartu 1992. rođen Bernard. Kada su im nemačke vlasti zapretile deportacijom u Hrvatsku po okončanju sukoba na Balkanu, porodica Tomić se seli u Australiju 1996, gde Džon počinje da radi kao taksista, a Adi kao naučnica biomedicine. Kako je Bernard počeo da igra tenis, Džon se posvetio tom sportu kao trener s namerom da sinu pomogne u karijeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari