Filozofski fakultet Niš: Inspekcija za zazidana vrata 1Foto: B. Cvejić

Niški Zavod za zaštitu spomenika kulture podneo je prijavu Građevinskoj inspekciji protiv Filozofskog fakulteta, zbog toga što je zazidao spoljna vrata na zgradi dekanata bez saglasnosti Zavoda, zahtevajući da se „sve vrati u prvobitno stanje“.

Dekanica Filozofskog fakulteta Natalija Jovanović je ocenila da je „sve urađeno u skladu sa propisima“, a da to „nikada nisu bila ulazna vrata, već nefunkcionalni otvor“.

Vrata se nalaze preko puta stvarnog ulaza u zgradu dekanata, ispred njih sede sekretarice, tako da, po dekanici, „ničemu ne služe, a stvaraju promaju“. Zazidana su u okviru renoviranja zgrade.

– Podneli smo prijavu zahtevajući da se vrata dekanata ponovo otvore, kao i da se ne ruši stepenište koje vodi do njih, kako je u medijima najavila uprava fakulteta. Nećemo dati eventualnu saglasnost da se ta vrata zazidaju i zbog toga što je to urađeno na potpuno nakaradni način, kaže za naš list direktorka Zavoda LJiljana Berić. U Zavodu preciziraju da zgrada dekanata nema status kulturnog dobra, ali da je njegova saglasnost neophodna jer se zgrada nalazi „u četvrtom stepenu zone zaštite“.

Dekanica fakulteta Jovanović je kazala da zgrada dekanata nije proglašena kulturnim dobrom, zbog čega fakultet nije tražio saglasnost Zavoda i da se fakultet obratio niškoj Upravi za planiranje i izgradnju, pitajući da li mu je potrebna saglasnost te Uprave za „tekuće održavanje objekta i izvođenje radova na izgradnji jednostavnih objekata“, te dobio odgovor da mu za takvu vrstu radova to nije potrebno.

Vrata bila na meti huligana

Fakultet je u dopisu Upravi pitao da li mu je saglasnost potrebna za izvođenje taksativno navedenih radova, među kojima je i „popravka oštećenih i dotrajalih fasada i stepeništa“. Nakon toga je fakultet zazidao vrata, a planirao je i da ukloni stepenište. Dekanica je precizirala je da su ova vrata zazidana i jer su bila na meti huligana, pošto se nalaze u zadnjem delu dvorišta i u mraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari