Radna grupa MUP-a Srbije za rasvetljavanje 24 sporne privatizacije bavila se i drugim spornim privatizacijama i predmetima vezanim za privredni kriminal, mimo spiska EU, te je u proteklih godinu dana sakupila i dostavila dokaze tužilaštvu za proneveru oko 900 miliona evra u koje je upleteno više domaćih preduzeća, saznaje Danas.

Radna grupa je radila na oko 40 predmeta, među kojima su „Nibens grupa“, „Agrobanka“, „Razvojna banka Vojvodine, „Sloga“ iz Kaća… Iako su inspektori za privredni kriminal bili na tragu mnogim malverzacijama, MUP je rasformirao grupu, pod obrazloženjem da to čini zbog „finansijskih“ razloga. Radna grupa je sastavljena prošle godine sa ciljem da istraži 24 sporne privatizacije koje je zahtevala Evropska unija. Međutim, inspektori su bili zaduženi za oko 40 predmeta. Dakle, istraživali su i petnaestak drugih koji nisu bili na spisku EU, a tiču se nelegalnog poslovanja domaćih preduzeća.

Iako je uspešno završila posao u vezi sa spornim privatizacijama i podatke dostavila tužilaštvu, ostali predmeti su još u fazi istrage. U MUP-u objašnjavaju da je radna grupa rasformirana iz finansijskih razloga, jer ju je činilo oko 100 ljudi za koje je trebalo platiti smeštaj i putne troškove.

– Inspektori će nastaviti rešavanje predmeta u vezi sa privrednim kriminalom, ali u okviru svojih radnih jedinica – rečeno je Danasu u MUP-u Srbije.

Bivši koministar policije Božo Prelević smatra da će vreme pokazati da li je odluka o rasformiranju radne grupe bila ispravna ili ne, u zavisnosti od toga koliko postupaka bude pokrenuto i koliko slučajeva rešeno.

– Iskreno, ni dosadašnjim radom radne grupe nisam bio zadovoljan, odnosno njihovim rezultatima u vezi sa 24 sporne privatizacije. Na primer, hapšenja u pančevačkoj Azotari nemaju veze sa privatizacijom, već sa malverzacijama sa prodajom đubriva – kaže Prelević za Danas. Naš sagovornik smatra da je sporna i istraga u vezi sa privatizacijom Luke Beograd.

– Promašili su sve što su mogli da promaše. Ljudima su stavljali na teret da su postupali suprotno pravilniku, koji je donet dve i po godine nakon privatizacije – navodi Prelević. On dodaje da će „bar pola optužnica pasti“, i da to više zavisi od tužilaštva i njihovih zahteva za sprovođenje istrage nego od činjenice da li će policijski inspektori raditi pojedinačno, ili u okviru radne grupe.