Ivica Dačić: Otkazati festival "Mirdita dobar dan" 1Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je danas organizatore festivala „Mirdita dobar dan“ da taj događaj otkažu.

Dačić je za televiziju Pink rekao da je pitao ljude u MUP koji se bave javnim skupovima i da policija ima ingerencije nad skupovima na otovorenom, dok ne izdaje dozvole za skupove u zatvorenom prostoru.

„Videćemo šta će to biti. Ja sam rekao da je to skup visokog rizika. Reč je o prostoru koji nije javni. Ne učestvuju naši državni organi. Mi apelujemo da se taj događaj otkaže. Šta će dalje država da preduzima u ovom trenutku ja ne mogu da kažem“, rekao je Dačić.

On je dodao da se ta manifestacija održava više godina, ali da on misli da sada nije vreme.

Kako je rekao, voleo bi da su odnosi Beograda i Prištine na takvom nivou da može da se razgovara i u tom smeru.

Dačić je dodao da je pitanje i kako će neko da oceni održavanje ili neodržavanje tog skupa „na nekoj drugoj strani“.

„Moramo da se opredelimo šta hoćemo u smislu toga kako ćemo se odnositi prema tim nekim centrima moći“, rekao je Dačić.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, Dačić je rekao da kosovski premijer Aljbin Kurti traži nekakav legitimitet da su Srbi saglasni sa onim što on priča.

Kako je rekao, po pitanju članstva Kosova u Savetu Evrope, „da nije bilo Francuske ta bi odluka prošla, jer je Francuska rekla da neće dati saglasnost na članstvo dok ne vide korake koji će jasno pokazati da će ZSO biti formirana“.

Na pitanje da li je Rezolucija o Srebrenici kazna za Srbiju, Dačić je istakao da niko od velikih sila nikada nije zadovoljan – Zapad nije zadovoljan zbog posete kineskog predsednika Si Đipinga, ali da, iako im Srbija nije uvela sankcije, ni Rusi nisu potpuno zadovoljni zbog principijelnosti Beograda po pitanju teritorijalnog integriteta Ukrajine.

„Svako ima neka očekivanja, ali ono što ste govorili o kazni, ako neko želi da privuče Srbiju, ponašaju se kontra, oni nas teraju sve čvršće u zagrljaj Rusiji, Kini i ostalima“, rekao je Dačić.

On je dodao da je, kada su Britanci prošli put tražili rezoluciju o Srebrenici predsednik Srbije Aleksandar Vučić o tome razgovarao sa tadašnjom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i da nisu mogli da se „načude“, jer se time samo „daje Rusiji da se pokaže“.

„Evo sad su učvrstili naše odnose sa Rusijom i Kinom“, rekao je Dačić.

On je povodom skaj prepiski unutar Kavačkog klana istakao da su kriminalni klanovi bezbednosni problem i da se treba posvetiti saradnji policija Srbije i Crne Gore, ali i saradnji sa drugim zemljama.

„Moramo da uredimo da nijedna zemlja u regionu nije sigurna kuća za kriminalce“, rekao je Dačić.

On je istakao da ono što je objavljeno iz razgovora u skaj aplikaciji pokazuje da se ozbiljna borba protiv kriminala može ostvariti samo posvećenošću svih organa koji rade na sprovođenju zakona.

Kako je istakao, za razbijanje kriminalnih grupa važna je saradnja među policijama.

„U ovom mandatu još nisam imao kontakte, ja guram naše ljude iz policije da imamo saradnju sa policijama drugih zemalja, jer mi sami ne možemo uspešno da se borimo“, rekao je Dačić upitan o saradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari