Izbor iz srpske i regionalne književne produkcije 1

Novo izdanje časopisa za književnost, umetnost i kulturu – Buktinja, nedavno se pojavilo kao dvobroj 68-69 (2021) na gotovo 270 strana i donosi izbor iz srpske ali i regionalne književne produkcije.

Redakcija, zajedno sa glavnim urednikom Sašom Skaluševićem, za ovaj dvobroj odlučila je da pored već stalnog saradnika, Predraga Trokicića, čije su fotografije Krajina Vina, Negotin, na koricama, unutar časopisa uz tekstove, budu fotografije Kristine Slunjske iz Varaždina, obzirom da časopis neguje umetničke tekovine SFR Jugoslavije.

Počevši od poezije, preko proze do esejistike, u ovom dvobroju tekstove potpisuju Jadranka Milenković, Ivan Novčić, Anđela Milinković, Dragan Marković, Željka Aleksić, Nataša Kerkez, Branislav Dimitrijević, Kristina Slunjski i Anđelko Zablaćanski, a tu je i osvrt na delo nedavno preminulog pesnika Milutina Petrovića.

Prozu predstavljaju Gavra Vlaškalin, Zoran Žmirić, Andrej Nikolaidis, Mileta Prodanović, Tamara Kovačević, Miodrag Majić, Maja Belegišanin, Muharem Bazdulj, Miljan Milanović, Mihal Ramač, Predrag Ličina i Stefan Bošković.

Novitet je rubrika IN IGNI, koja je posvećena savremenom srpskom romanu.

Ovaj put je predstavljen Savo Stijepović sa svojim romanom Prekrasne ruševine u izdanju beogradske Derete, koji je bio u užem kružoku za Ninovu nagradu, a koji u ovoj rubrici prate dva teksta, Nemanje Veljovića Subrose i profesora Slobodana Nikolića.

Tu su i prevodi, kao i nastavak saradnje sa Slovenačkom kulturnom zajednicom Mura, tematom o značajnom i jugoslovenskom i slovenačkom književniku Vitomilu Zupanu, koji osim prevoda, upotpunjuje i jedan esej Miljenka Jergovića.

Esejistika je posvećana filozofu, misliocu, kritičaru, jednom od najznačajnijih intelektualaca 20. veka Mišelu Fukou, koji čine dva obimnija teksta Sande Ristić Stojanović i Dušana Stankovića…

U rubrici Crni Vrh, koja se bavi savremenom kulturom u otklonu, objavljeni su tekstovi Radmila Kračunovića – Power in darkness, ili priča o neobičnom bendu Tom Robinson Band, i Marka Paovice o izabranim delima Zorana Bognara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari