Između sudbine i izbora 1

Američki bestseler Besmrtnici autorke Kloi Bendžamin, pojavio se nedavno u izdanju IP Booka, u prevodu Aleksandra Milaji’a. Ovo ambiciozno i dirljivo delo polazi od jednog neobičnog pitanja: ako biste znali datum svoje smrti, kako biste proveli život?

U leto 1969. godine, kroz njujorški Louer Ist Sajd pronela se vest o dolasku tajanstvene žene, putujuće vidovnjakinje, koja navodno može svakom da predskaže dan kada će umreti. Četvoro dece Goldovih, adolescenata jedva svesnih sebe i svojih želja, kradom odlaze kod nje da čuju šta ih čeka.

Ono što saznaju, nepovratno će promeniti njihov odnos prema životu i odrediti njihove sudbine u narednih pet decenija. Sajmon će pobeći od kuće i potražiti ljubav u San Francisku, Klara će krenuti stopama svoje bake i postati mađioničarka u Las Vegasu, Danijel će se truditi da kontroliše sudbinu radeći kao vojni lekar, a Varja će se posvetiti istraživanju dugovečnosti i pomeranju granica između nauke i besmrtnosti.

U romanu Besmrtnici, ambicioznom delu izuzetne širine i dubine, autorka se bavi istraživanjem granica između sudbine i izbora, između stvarnosti i iluzije, između ovog i onog sveta, stvarajući dirljivo svedočanstvo o moći priče, prirodi verovanja i neverovatnoj snazi porodičnih veza.

Ovo je drugi roman mlade i uspešne autorke iz San Franciska, preveden je na više od trideset jezika, i za njega su prodata filmska i televizijska prava. Autorka živi s mužem u Medisonu, i drži radionice o celokupnom procesu objavljivanja romana, od pisanja do nalaženja književnog agenta. Za svoj prvi roman, Anatomija snova (2014), dobila je književnu nagradu Edna Ferber i bila u širem izboru za nagradu Centra za književnost za prvi roman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari