Jedna od najvećih ekoloških, privrednih i turističkih manifestacija u našoj zemlji, Novosadsko proleće, koje je 24. put organizovao Pokret gorana Novog Sada, a podržao Grad Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine, završeno je sa izuzetnim uspehom. Manifestacija je imala tri izložbene celine: na izložbi cveća i sadnica bilo je 87 izlagača, izložba meda i zdravstveno bezbedne hrane imala je 44 izlagača, a izložba starih i umetničkih zanata 92 izlagača.


Organizovana su tri stručna skupa na teme iz oblasti zaštite životne sredine koje su pokušale da daju odgovor na pitanje „Ima li prostora za nove zelene površine?“. Nakon samog svečanog otvaranja manifestacije simboličnim početkom u 5 do 12 predstavljena je „Strategije razvoja sistema zelenih prostora Novog Sada“, koja će biti prvi strateški dokument ovakvog tipa u Srbiji.

Održano je osam ekoloških i kreativnih radionica sa ciljem podizanja ekološke svesti dece i mladih, kao i veliko takmičenje u aranžiranju cveća u kome su učestvovale tročlane ekipe iz 23 novosadske osnovne škole i 19 ekipa iz deset srednjih škola sa teritorije cele Srbije. Više od 1.500 dece i mladih iz osnovnih škola organizovano su dolazila na program koji je bio za njihov uzrast i prema njihovom interesovanju, između ostalog na ekološke predstave učenika osnovnih škola na temu „Kako deca mogu spasiti planetu?“.

Pokret gorana Novog Sada ima izuzetno lepu saradnju i sa drugim udruženjima građana koja su imala svoje štandove na kojima su predstavili svoje aktivnosti. Ovog puta su to bili Podmladak udruženja pejzažnih arhitekata sa Poljoprivrednog fakulteta i Novosadski humanitarni centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari