Janković: Žene u nauci u neravnopravnom položaju i diskriminisane 1Brankica Janković Foto: ravnopravnost.gov.rs

Dominantni diskurs u javnosti da je žena patriotkinja, majka, lepotica i domaćica je osnovna prepreka za vidljivost žena i ravnopravan tretman u nauci, izajvila je danas Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, na otvaranju naučne konferencije „Naučnice u društvu“.

„To je nešto što je prihvatljivo i što pokazuje gde se smatra da je ženi mesto. Bez obzira što je u našoj nauci 43 odsto žena, brojke ne odražavaju realno stanje“, rekla je Janković, na otvaranju skupa koji se održava u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Ona upzorava da je diskriminacija žena u nauci ogromna i da su žene u neravnopravnom položaju, ali da se o tome nedovoljno govori.

„Žene u nauci su prevazišle mnogobrojne prepreke i uprkos tome se ne obraćaju instituciji za zaštitu od diskriminacije. Za 10 godina bile su samo dve prijave za diskriminaciju žena u nauci, ali u njima zaista nije bilo diskriminacije, izjavila je Janković.

Zato je, opominje ona, teško i zamisliti koliko je ohrabrenja potrebno ženama u drugim oblastima, koje se zbog prirode svojih poslova nisu obraćale za pomoć i zaštitu.

„Zamislite koliko je teško ženama koje žive u manjim sredinama i susreću se sa ozbiljnim preprekama u svojim životima da ostvare ono što žele“, rekla je Janković.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović navela je da položaj žena u nauci „i prisutna i neprisutna u javnosti“.

„Bez promotera ove teme, one su brzo padale u zaborav. Volela bih da skupovi o rodnoj ravnopravnosti u nauci postanu redovni“, rekla je Popović.

Ona je podsetila da je na Univerzitetu u Beogradu usvojen Pravilnik o dostizanju rodne ravnopravnosti i da je osnovan Odbor za rodnu ravnopravnost.

Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti Tanja Ćirković Veličković kaže da lično nije iskusila problem neravnopravnosti u svojoj karijeri.

„Kada je bilo teško, mislila sam da je to normalno i da je svima teško u karijeri. Jednim delom moja karijera se nastavila u inostranstvu i tamo sam mnogo pre nego u našoj zemlji uočila te probleme“, izjavila je Ćirković Veličković.

Ona je dodala da su u akademskoj sredini u Srbiji koleginice zastupljene isto kao i kolege, i da „u kvantitativnom smislu“ ne postoji neravnopravnost.

„Međutim, u strukturama koje odlučuju nema žena naučnica. Principi demokratije su takvi da mi, iako smo u većini, za upravljačke pozicije biramo drugi pol“, zaključuje Ćirković Veličković. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari