Javnom preduzeću "Kikinda" potreban kredit za tekuće poslovanje 1Foto: Kikindske

Na poslednjoj sednici Skupštine grada od 14 tačaka dnevnog reda dve su se izdvojile – prva, pretvorena u predizbornu propagandu, kojom je otuđena parcela u Distričkoj ulici, u Barandi, kako bi gradio takozvani „ritejl park“, odnosno tržni centar, a druga suštinska i važna – izmena i dopune Plana poslovanja Javnog preduzeća „Kikinda“.

Za prodaju placa od šest hektara u blizini restorana „Lovac“ za najmanje 180 hiljada evra, glasala je, uz vladajuću većinu, i malobrojna opozicija.

Radi se o skupu prodavnica u kojoj svaki lokal ima zaseban ulaz, maksimalna izgrađenost može da bude 40 odsto od ukupne površine, a osim prodavnica, u ritejl parkovima nalaze i restorani, igraonice za decu, često i bioskop, dok se na prestalom zemljištu nalaze parkinzi i zelene površine.

I po tome se razlikuju od klasičinih tržnih centara. Ritejl parkovi su nastali u Americi, na devizi „kupi i vozi“, ali su u Evropi prošireni sa zabavnim i ugostiteljskim sadržajima.

Mnogi Kikinđani posećuju ritejl parkove u Zrenjaninu, Novom Sadu i Beogradu, i bez obzira ko je na vlasti, ova praktična novotarija bi svakako došla i do našeg grada, ali naprednjaci ko naprednjaci, moraju se svakakvim banalnim i notornim stvarima okititi i pohvaliti, i tako je od prodaje placa nekoj od kompanija koje se bave tim poslom – napravljen predizborni spektakl.

Gradska uprava će na osnovu odluke odbornika raspisati oglas o prodaji prikupljanjem pisanih ponuda, a ugovor će biti sklopljen sa najpovoljnijim ponuđačem.

Po najavi gradonačelnika Nikole Lukača (SNS), Kikinđani će uskoro uživati u tržnom centru na otvorenom, a neki će dobiti i posao, i na kraju je, nakon egzaltiranog nabrajanja šta su sve naprednjaci uradili proteklih godina, zaključio da – zajedno možemo sve.

Slogan aktuelne kampanje naprednjaka kod druge tačke bi mogao da se preimenuje u – zajedno vas zadužujemo sve.

Naime, novi v.d. direktor JP „Kikinda“ i novopečeni naprednjak, Čedo Gvero, ispričao je odbornicima kako su „sve savremene kompanije pa i kompanije u javnom sektoru usko povezane sa bankama“ i kako i JP „Kikinda“ treba u narednom periodu da ima „otvorenu mogućnost za rad sa bankama“.

– U suštini nas interesuje saradnje sa bankama kojom bi kroz rivolving kredit bila na raspolaganju našem javnom preduzeću trajna obrtna sredstva, da bi olakšali tekuće poslovanje – objasnio je Gvero, a u prevodu to znači da je preduzeće koje su 2015. godine podigli naprednjaci na razvalinama pet likvidiranih preduzeća i kojim su se neprestano dičili, danas u nezavidnoj situaciji i da mu za likvidnost, odnosno tekuću potrošnju, trebaju kratkoročni krediti.

Odbornik Grupe građana „Naše malo mesto“ Goran Dumitrov je kritikovao rad ovog javnog preduzeća, posebno što se već u februaru donose izmene i dopune plana o poslovanju, a i Ladislav Tomić iz Demokratske stranke Srbije je podsetio da se iz gradskog budžeta već sa 118 miliona dinara subvencioniše poslovanje JP „Kikinda“.

A gradonačelnik Lukač je potom rekao da „možda u rečima opozicije ima istine“ i da „možda u vlasti nisu zadovoljni radom nekih javnim preduzaća“, ali i istakao da su oni „jedan tim“ i da „zajednički rešavaju probleme“.

– Trebalo bi i da svako javno preduzeće preduzme odgovornost za svoje poslovanje i da svako preduzeće radi komercijalno, što je i cilj i da na taj način sebi obezbedi određeno profit i sredstva – objasnio je Lukač kako bi javna preduzeća trebalo da posluju tržišno.

I tako je javnost po prvi put čula od naprednjaka da njihova vlast pravi greške i propuste, a građani su saznali i da naprednjačko „čedo“ od JP „Kikinda“ pravi gubitke iz godine u godinu.

Od „profitabilnog preduzeća“ do gubitaša

Javno komunalno preduzeće „Kikinda“ osnovano je 2015. godine, nakon što je naprednjačka vlast likvidirala pet dotadašnjih javnih preduzeća (JKP „6. oktobar, Direkcija za izgradnju grada, Javno stambeno preduzeće, JP „Pijace i zelenilo“, Agencija za poljoprivredu), uz gromoglasno propagandu da će biti savremeno i u velikoj meri samofinansirajuće, odnosno, da neće biti na teretu gradskom budžetu, već će ga puniti iz svojih dodatnih poslova i prihoda.

Od obećanog je malo toga ispunjeno, a novo preduzeće je iz godine u godinu dobijalo sve više subvencija iz gradskog budžeta za tekuće poslovanje.

Javnom preduzeću "Kikinda" potreban kredit za tekuće poslovanje 2
Danilo Furundžić

Pre godinu i po Furundžić je smenjen sa funkcije (formalno je podneo ostavku, ali nije udostojio Skupštinu grada da je obrazloži), a na njegovo mesto je postavljen naprednjak iz Kikinde, Nino Žuvela, pre toga dve godine direktor Javnog komunalnog preduzeća iz Nove Crnje.

Javnom preduzeću "Kikinda" potreban kredit za tekuće poslovanje 3
Nino Žuvela

Za prvim direktorom se i danas vuku repovi zbog mnogih sumnjivih projekata i poslova, posebno izgradnja nove gradske pijace, koja je u poslednjih godinu dana bila i predmet istrage tužilaštva i policije, a nedavno je i Žuvela podneo ostavku, bez pravog obrazloženja, takođe iza sebe ostavljajući sumnje da je oštetio preduzeće i budžet.

Javnom preduzeću "Kikinda" potreban kredit za tekuće poslovanje 4
Čedo Gvero

Aktuelni v.d. direktora, Čedo Gvero, do pre dve godine je bio žestoki kritičar naprednjačke vlasti, kao predsednik Gradskog odbora Dveri, ali je potom prešao u SPAS Aleksandra Šapića, a onda se u maju prošle godine kolektivno sa strankom „utopio“ u SNS.

Diplomirao je hotelijerstvo, ali se dugo godina bavio privatnim biznisom i to ga je očigledno preporučilo da dođe na čelo najvećeg javnog preduzeća.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari