Kenijska vojska je opsadno stanje u Vestgejt trgovinskom centru u Najrobiju juče poslepodne privodila kraju, više od 48 sati pošto je na njega izvršen teroristički napad u subotu po podne. Najmanje 69 osoba je poginulo, a stotine su ranjene. U trenutku pisanja ovog teksta, bezbednosne snage još su tragale za preživelima koji su se sakrili u ovom tržnom centru, iz koga je u međuvremenu spaseno više od hiljadu ljudi.

Teroristi iz somalijske organizacije Al Šabab, koji su sproveli napad, neutralisani su, a akcija traganja za saučesnicima i pomagačima je nastavljena širom Kenije. Ovaj napad, najveći od bombardovanja američke ambasade 1998, šokirao je Keniju, ali politički vrh je pokazao odlučnost, vojska i policija požrtvovanost, a obični građani visok stepen solidarnosti sa žrtvama, što se moglo videti po dugim redovima ispred improvizovanih centara za davanje krvi.

Tokom ranog popodneva u ponedeljak, kada je talačka kriza ušla u treći dan, kenijske trupe su krenule u odlučujući napad na pripadnike Al Šababa koji su i dalje držali jedan deo Vestgejta. Nekoliko eksplozija potreslo je tržni centar, izbio je požar i iz zgrade se čula rafalna paljba. U 14 i 30 po lokalnom vremenu ministar unutrašnjih poslova Džozef Ole Lenku je objavio da bezbednosne snage kontrolišu sve spratove, da su preživeli na sigurnom i da se nastavlja akcija pretraživanja u cilju lociranja preostalih napadača koji se možda još kriju u manje pristupačnim delovima zgrade.

„Razlog zbog koga je ova akcija ovoliko trajala je što smo činili sve da ne ugrozimo bezbednost talaca“, izjavio je ministar Lenku i dodao da su svi napadači muškarci, iako su neki bili obučeni kao žene, što je bila taktika iznenađenja i što objašnjava glasine koje su se pojavile da je među napadačima „bela udovica“, Samanta Lufvejt, čiji je pokojni muž bio jedan od organizatora napada u Londonu 2005. Ipak, odgovornost za napad je preuzeo Al Šabab, koja ima veze sa Al-Kaidom, i to, po njihovim rečima, kao odmazdu za akcije kenijskih trupa u Somaliji koje se tamo nalaze u pod mandatom Afričke unije od 2011.

Kenija u Somaliji ima najveći broj vojnika posle Ugande, a stotine hiljada somalijskih izbeglica našlo je utočište u Keniji, najviše na severoistoku zemlje, ali i u samom Najrobiju, zbog čega se Istli, deo grada u kome žive Somalijci, još naziva i Mali Mogadiš. Upravo u Istliju, kao i po izbegličkim kampovima širom Kenije, Al Šabab je tokom godina gradio svoju terorističku mrežu, sve dok nije bio spreman za napad ovakvih razmera.

Teroristički napad se desio u subotu oko podne kada je petnaestak pripadnika Al Šababa uspelo da prodre u tržni centar i otvori vatru na ljude koji su obavljali uobičajenu subotnju kupovinu ili sedeli u kafićima i restoranima. Vestgejt je jedan od simbola kenijskog ekonomskog uspeha. Izgrađen 2007, ovaj petospratni tržni centar, u kome se nalazi preko osamdeset radnji, veoma je popularna destinacija rastuće kenijske srednje klase. U bašti Art Kafea se mogu videti mnogi poznati Kenijci, ali i stranci – turisti, diplomate, zaposleni u mnogobrojnim međunarodnim organizacijama koje se nalaze u Najrobiju.

Verovatno je ekonomski i simbolički značaj Vestgejta bio odlučujući za pripadnike Al Šababa da ga odaberu za metu. Iako je Al Šabab organizovao seriju napada širom Kenije, a najviše u severoistočnom delu zemlje koji se graniči sa Somalijom, do sada nije izvela ništa ovih razmera. Među ubijenima u napadu su i čuveni pesnik i diplomata iz Gane Kofi Avunor, popularna kenijska radio-voditeljka Ruhila Adatja, ali i nećak predsednika Uhurua Kenijate, kao i njegova verenica. Među poginulima i ranjenima je i veliki broj stranih državljana.

U subotu su mediji izveštavali sa lica mesta, fotoreporteri i kamermani su čak ulazili u Vestgejt zajedno s policajcima, a oko tržnog centra se okupila velika grupa ljudi. Međutim, u nedelju su građani i novinari udaljeni jednu ulicu dalje. Tržni centri u Najrobiju su bili zatvoreni od subote. Predsednik Kenijata se u subotu obratio naciji, izrazio saučešće porodicama žrtava i pozvao građane da budu hrabri „kao lav koji se nalazi na kenijskom državnom grbu“. Ponovo se obratio građanima u nedelju u društvu bivšeg premijera Raile Odinge, inače svog političkog protivnika koga je pobedio na izborima u martu. Ovaj akt jedinstva je pokazao da teroristi nisu podelili Keniju, a isti efekat je imala i zajednička izjava muslimanskih verskih vođa koji su osudili akt terorizma.

Pomoć Izraela i Indijaca

Kenijskim snagama su pomoć oko pripremanja strategije oslobađanja talaca pružili iskusni pripadnici izraelskih bezbednosnih službi. Indijska zajednica u Keniji još u subotu je ustupila svoj Ošval centar, koji se nalazi u blizini Vestgejta, da posluži kao prihvatni centar i ambulanta za ranjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari