Keti Hokul: Od devojčice iz prikolice do guvernerke Njujorka 1Foto: BETAPHOTO AP Photo/Hans Pennink

Zamenica guvernera Njujorka Keti Hokul 24. avgusta ući će u istoriju kao prva guvernerka ove savezne američke države, najpoznatije po istoimenom gradu.

Na ovom mestu će zameniti čoveka sa kojim je godinama sarađivala Endrjua Kuoma, koji je podneo ostavku nakon obelodanjivanja izveštaja državnog tužioca da je seksualno uznemiravao 11 žena, većinom iz svog poslovnog okruženja. Hokul je njegovo ponašanje ocenila kao „grozno“.

„Slažem se sa odlukom guvernera Kuoma da podnese ostavku. To je ispravna odluka i u najboljem je interesu Njujorčana“, rekla je Hokul, dodajući da je „spremna da predvodi državu Njujork kao 57. guverner“.

Rođena je kao Ketlin Kortni u Bafalu, država Njujork, kao drugo od šestoro dece tada studenta i službenika Džona i Patriše En Kortni, domaćice.

Njena porodica je irskog katoličkog porekla iz okruga Keri, a njeno detinjstvo je obeležio skroman, čak i siromašan život. Mladi bračni par Kortni je jedva sastavljao kraj sa krajem, a mala Ketlin je jedno vreme živela u prikolici u blizini čeličane.

Otac se kasnije zaposlio u kompaniji za informacionu tehnologiju, a nakon izvesnog perioda postao je i direktor. Uz ćerku guvernerku – praktičan dokaz ispunjenog američkog sna.

Ketlin Keti je stekla diplome dva univerziteta. Diplomirala je umetnosti na Univerzitetu Sirakuza 1980. i doktorirala pravne nauke na Pravnom fakultetu Katoličkog univerziteta Kolumbus 1984. godine.

Hokul je postala politički aktivna na Univerzitetu u Sirakuzi.

Predvodila je bojkot studentske knjižare zbog visokih cena, učestvovala u protestima protiv aparthejda u Južnoj Africi, zalagala se da univerzitetski stadion dobije ime po Erni Dejvidsu, bivšem studentu, ragbi zvezdi i prvom Afroamerikancu koji je 1961. osvojio trofej Heisman. Studentski list joj je 1979. dodelio ocenu „A“, navodeći brojne pozitivne promene koje je donela kampusu.

Bavila se advokaturom, a zatim je postala članica Gradskog odbora Hamburga od 1994. do 2007. Radila je u državnoj službi okruga Iri, a 2011. je izabrana za članicu Predstavničkog doma američkog Kongresa i to kao prvi predstavnik demokrata 26. kongresnog okruga Njujorka u poslednjih 40 godina.

Poražena je na narednim izborima, a nakon napuštanja Kongresa radila je u M&T banci iz Bafala.

Kuomo ju je 2014. godine predložio za svog zamenika na izborima za guvernera u Njujorku, a zajedno su pobedili i na izborima 2018.

Udata je za bivšeg saveznog tužioca, sada savetnika i potpredsednika kompanije Delever Nort Vilijema Hokula, sa kojim ima dvoje dece.

Politička budućnost osramoćenog Endrjua Kuoma, nekada velike zvezde demokrata, koji je bio guverner Njujorka od 2011. godine i biran tri puta, čini se prilično sivom, ali zato bi Hokul mogla da zasija. Sjajno za nekadašnju devojčicu iz prikolice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari