Ko će biti novi stanovnici beogradskog Zoo vrta 1Foto: Kristina Bondžulić/Danas

Prostor u beogradskom zoološkom vrtu namenjen slonovima neće još dugo biti prazan. Uskoro stižu novi stanovnici – dva slona.

 

„Još uvek ne znamo pol, ali radimo kao što ste mogli da vidite na renoviranju prostora, na sređivanju. Slonovi će da dobiju i nešto veći prostor nego što je Tvigi imala. Tu su neki bezbedonosni aspekti koji moraju da se ispune da biste životinje dobili iz nekih drugih Evropskih vrtova”, kaže Srboljub Aleksić, direktor Beo zoo vrta, prenosi RTS.

Beo-zoo vrt je bez jedine slonice ostao početkom septembra. Tvigi je imala 58 godina i bila je među najstarijim i najpoznatijim stanovnicima vrta.

U Beograd je stigla 1990, Opasna i svojeglava, ali omiljena, kako među zaposlenima tako i među posetiocima.

Dugo su se od nje opraštali po društvenim mrežama. Zoo vrt je organizovao tradicionalno novogodišnje druženje sa novinarima. Vrt je ove godine posetilo skoro 400 hiljada ljudi.

„Imali smo nesreću da nam malo tokom maja i juna bude loše vreme, kiše je dosta bilo, mi zavisimo dosta od vremenskih uslova. Ali sve u svemu, uspeli smo na neki način da nadoknadimo to i tokom godine da dođemo do nekih rezultata koji su zadovoljavajući za nas, uspeli smo da uradimo neke projekte, da odradimo neke stvari, spremamo se za sledeću godinu”, dodaje Aleksić.

Na broj posetilaca sigurno utiče i uvek zabavna atrakcija – hranjenje Jelene, Nine, Dude, Pere, Zone, Maneta i Petke. Svaki dan u isto vreme.

„Kada dođem, prvo ih obiđem, vidim da li je sve u redu, svi se nalaze u svojim pećinicama, radim filtraciju bazena, pre podne, oko pola 12 im je doručak, dajem im ribu, isključivo morsku ribu, papalinu. U proseku svaki pingvin pojede od 300 do 500 grama ribe”, priča Alma Ganijovski Jović, radnica u Zoo vrtu.

Posetioci će se sledeće godine upoznati i sa nekim retkim vrstama, ali iz Beo-zoo vrta još ne žele da otkriju iznenađenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari