Ko je bio Stefan Savić, reprezentativac Srbije koji je preminuo nakon ranjavanja nožem? 1Screenshot Instagram/mmasavezsrbije

„Slomljeno mi je srce“, bilo je sve što je selektor srpske MMA reprezentacije Savo Lazić uspeo da kaže kada smo ga kontaktirali.

Pred Stefanom Savićem bila je velika karijera u borilačkim sportovima, ali je njegov put ka vrhu MMA piramide naglo zaustavljen prethodne noći u Beogradu.

Stefan je jutros u Urgentnom centru podlegao ranama zadobijenim ubodima nožem u centru prestonice, na uglu Dobračine i Dunavske ulice.

Imao je tek 23 godine, podseća Sport klub.

Rođen je u Milanu, u Italiji, život je posvetio borilačkim sportovima i trenirao naporno vođen trenerom Borislavom Ćosićem iz kluba „Eclectic Fight System“, a privatno je uživao u vožnji na dva točka i putovanjima.

Kako je napredovao, rastao i razvijao se, vremenom je stigao do poluteške kategorije (do 93 kilograma), u kojoj je Srbiji doneo i bronzanu medalju sa Svetskog amaterskog MMA prvenstva održanog u Tirani prošle godine, nakon što godinu dana pre toga nije uspeo da se popne na postolje na istom takmičenju u Beogradu.

Ko je bio Stefan Savić, reprezentativac Srbije koji je preminuo nakon ranjavanja nožem? 2
Foto: MMA savez Srbije

Poraz od engleskog takmičara Ovena Kartridža ga nije demotivisala, naprotiv, nastavio je vredno da radi i trenira i nagrada je stigla u prestonici Albanije u kojoj je vezao dve pobede pre nego je poražen nokautom u poslednjem minutu borbe sa Gadžijem Gadžijevim iz Bahreina.

Za prerano okončan život mladog borca vezana je i jedna nesvakidašnja priča.

Naime, njegov deda Molotov „Moca“ Savić iz Kuršumlije, svojevremeno geometar „Energoprojekta“, bio je proglašen svečanim činom za kralja višemilionskog plemena Igbo koje živi na prostranstivma južne Nigerije.

Ovu nesvakidašnju priču o tome kako je njegov deda pre 20-ak godina postao kralj, potvrdio je i sam Stefan Savić gostujući u jednom podkastu.

„Pleme Igbo broji šesnaest miliona ljudi, njegovi pripadnici su vrlo gostoljubivi, rasuti su po celoj Nigeriji, kao veliki trgovci, stručnjaci raznih profila. Kada uđete u njihovu kuću, dobijate palmino vino u znak dobrodošlice, kao kod nas slatko, ili nekada hleb i so. To piće je egzotično i veoma ukusno, a drugi njihov nacionalni specijalitet je burgutu, rakija od šećerne trske. Za počasnog kralja plemena Igbo krunisan sam u znak velikog prijateljstva, gostoprimstva i izuzetno uspešne petnaestogodišnje saradnje, na šta sam im ja veoma zahvalan i ponosan“, pričao je Savić.


Mnogi su očekivali Stefanov transfer u profesionalne MMA vode u bliskoj budućnosti i predviđala mu se uspešna karijera.

„Sa dubokim žaljenjem obaveštavamo vas da je u ranim jutarnjim časovima tragično preminuo naš mladi reprezentativac Stefan Savić“, objavio je danas MMA savez Srbije.

„MMA borac izuzetnog talenta i posvećenosti, zauvek će ostati urezan u istoriju osvajanjem bronzane medalje, predstavljajući prvu generaciju koja je ponosno donela odličje Srbiji u MMA.

Njegov neizmerni talenat, radna etika, ali i dobrota, ljubaznost i sportski duh, čine neizbrisiv trag.

MMA Savez Srbije je potresen ovim gubitkom i iskreno izražava saučešće porodici i prijateljima“.

Izvor: Sport klub

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari