Ko je na najlepši način ujedinio građane i institucije u Nišu: Jedno ulično mače spasavali vatrogasci, komunalna milicija i stanari 1Foto privatna arhiva

Jedno mače, sasvim obično, “ulično”, pirgavo i lepo, na vrhu je trulog drveta u Knjaževačkoj ulici, preko puta ulaza u Osnovnu školu “Miroslav Antić”, dva dana i dve noći.

Gladno je, žedno i iscrpljeno. Povremeno mjauče, tražeći pomoć. Sve češće samo leži na grani, bez pokreta.

Niko ne zna kako je dospelo na pet metara visine, ali je jasno da ne ume da siđe.

Komšije iz kraja pokušavaju da ga skinu, nevešto i neuko. Zovu ga. Stavljaju motku kako bi niz nju sišlo. Ali, ono je sve uplašenije i penje se sve više.

Ko je na najlepši način ujedinio građane i institucije u Nišu: Jedno ulično mače spasavali vatrogasci, komunalna milicija i stanari 2
Foto: privatna arhiva

Zovu organizacije koje se bave zaštitom ili spašavanjem životinja i dobijaju jasan odgovor da one ne mogu da spuste mače sa drveta, to ne rade, nemaju ni uslove.

Neke preko vibera traže da im se pošalje poruka sa podacima i fotografijama “iz više uglova” ili “kratki video od deset sekundi”, uz napomenu da “zbog brojnih poziva ne mogu da garantuju brzinu odziva njihovih volontera”.

Ko je na najlepši način ujedinio građane i institucije u Nišu: Jedno ulično mače spasavali vatrogasci, komunalna milicija i stanari 3
Foto: privatna arhiva

Svetlana Dejanović Avramović, predsednica niškog Društva za zaštitu životinja, pomaže dragocenim operativnim savetom: “Sa drveta mogu da ga skinu jedino vatrogasci, oni imaju i opremu i ljude. Problem je što ni oni to već godinama ne rade. Ali budite uporni, možda dođu”.

Sticajem okolnosti, komšinica najpre zove načelnika Komunalne milicije u Nišu Dejana Kovačevića, koga poznaje službeno.

Načelnik potvrđuje da Komunalna milicija to ne radi, i da nemaju opremu, ali obećava da će pokušati da pomogne. I da će zvati vatrogasce.

Ispunjava obećanje.

Vrlo brzo stižu komunalni milicajci Nenad Grubiša i Ana Jovanović. Komšije nabavljaju merdevine, Ana se penje na drvo, ali mače je suviše visoko. Stiže i komšija Branislav Stojanović, penzionisani vatrogasac, koji se penje još više, ali mače je preplašeno i beži ka vrhu.

Nemaju načina da stignu do njega.

Grubiša zove Parking servis, a Ana Vatrogasno- spasilačku brigadu. I jedni I drugi imaju vozila, merdevine i opremu. I jedni i drugi obećavaju da će da dođu.

”Dođu oni kada ih zovemo”, objašnjava Grubiša, navodeći različite situacije u kojima su pomagali i ljudima i životinjama, spašavajući ih iz krajnje različitih nevolja.

Prvi stižu vatrogasci, komandir voda Miodrag Popović i vatrogasac Đorđe Nikolić. Pod punom opremom za spasavanje, sa merdevinama, užetom i torbom.

Đorđe se penje, i penje, i mače je ubrzo u njegovom naručju.

Kad krene sa njim da se spušta- aplauz okupljenih komšija. I cika radosne dece.

Onda zajedničko slikanje spasilaca. Njihovo slikanje sa komšijama. Njihovo slikanje sa decom.

Zatim vatrogasci i komunalni policajci odlaze dalje, imaju još toga da oposle.

Komšinica odnosi mače kući, da ga nahrani.

Problem je što i nakon ovakvog spašavanja  u Nišu neće postojati niko, ali niko, ko je službeno nadležan za ovakve situacije i obavezan da interveniše na poziv građana.

I što će se pirgavo mače opet naći na ulici, jer, kako kažu u organizacijama za zaštitu životinja, udomljavanje ide izuzetno teško, a na ulicama je sve više napuštenih životinja.

Ipak, na trenutak je pobedila plemenitost, solidarnost i zajedništvo.

Sva je prilika da je jedno napušteno i izgladnelo mače na najlepši mogući način ujedinilo građane i gradske službe.

Možda jeste sitnica, ali čini život (lepšim).

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari