"Koja je ovo stranka i gde treba da potpišem": Sa kakvim se sve pritiscima suočavaju Kragujevčani pred izbore? 1Foto: Res Publika

Građani su danas izloženi brojnim i različitim vrstama političkih pritisaka, i to ne samo tokom predizborne kampanje, nego stalno. Od uslovljavanja podrške političke opcije prilikom zapošljavanja, obaveznim prisustvom na događajima, skupovima i mitinzima vladajuće stranke, prikupljanja sigurnih i kapilarnih glasova do kazni ako prisustvuju okupljanjima opozicionih stranaka. I to je sve postalo „normalno” ističu u kragujevačkom Udruženju građana Res Publika koje je prošlog meseca pokrenulo akciju „Prijavi pritisak”.

– Poziv udruženja Res Publika upućen građanima Kragujevca da nam prijave ukoliko su izloženi bilo kakvoj vrsti političkih pritiska, imao je odjeka u javnosti. Kroz medijske i objave na društvenim mrežama, kao i u direktnom kontaktu naših aktivista sa sugrađanima, nastojali smo da ih informišemo i ohrabrimo da pritiske najpre prepoznaju, a onda i da ih prijave. Jer, upravo se u razgovoru sa građanima stiče utisak da su politički pritisci u našem društvu, na neki način, normalizovani i doživljavaju se kao deo uobičajenih političkih aktivnosti, naročito u periodu predizborne kampanje, kažu u kragujevačkoj Res Publici.

Međutim, napominju oni u razgovoru za Danas, razne vrste pritisaka postoje tokom cele godine, pre svega, na zaposlene u javnim preduzećima i ustanovama.

Iako uslovljavanje posla podrškom određenoj političkoj opciji nije novost, niti izum aktuelne vlasti, primetno je da je taj mehanizam sada usavršen. Zbog toga je neophodno više govoriti o ovoj temi i podstaći građane da nam pomognu da zajednički, kao društvo, doprinesemo da on bude demontiran, smatraju u ovom udruženju građana.

"Koja je ovo stranka i gde treba da potpišem": Sa kakvim se sve pritiscima suočavaju Kragujevčani pred izbore? 2
Autobus iz Kragujevca za Vučićev majski kontramiting Foto: Z. S. M.

– Moram da istaknem da su prijave koje smo dobili mahom anonimne, pošto smo anonomnost i garantovali i odnose se, pre svega, na pritiske kojima su izloženi zaposleni u nekim od kragujevačkih zdravstvenih ustanova. U jednoj od njih, medicinski radnik (koji nam se obratio sa lične mejl adrese, ali ne želi javno da otkrije svoj identit) tvrdi da su na zaposlene vršeni pritisci da prisustvuju otvaranju rekonstruisanog Trga Radomira Putnika (svečanost upriličena 15. novembra) u prisustvu gradskih i funkcionera SNS-a, uključujući i potpredsednika Vlade i predsednika Srpske napredne stranke Miloša Vučevića), navodi Bojana Vlajović savić, aktivistkinja Res Publike.

Po njenim rečima, ovaj zdravstveni radnik, izneo je tvrdnju „da su zaposleni koji nisu išli na ceremoniju, tog dana morali da rade više kako bi nadoknadili odsustvo kolega”, kao i da se direktori tih medicinskih ustanova, zajedno sa zamenicima, bave političkom kampanjom.

Novozaposleni sakupljači sigurnih glasova

– U drugoj prijavi se navodi da direktor zdravstvene ustanove, koji je istovremeno i kandidat na listi vladajuće partije, zadužuje novozaposlene da skupljaju sigurne glasove. Anonimno se prijavljuje politička aktivnost direktora, uz ocenu da je reč o zloupotrebi službenog položaja zarad učešća u kampanji za vladajuću stranku, nabraja Vlajović Savić.

Za sada, kako ona ističe, jedini koji je bio spreman da javno govori o pritiscima kojima je izložen, nakon što je odbio da bude kapilarni glas Srpske napredne stranke, je Novica Petrović, glavni poverenik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u Gradskoj upravi Kragujevac.

– On je objasnio da je nakon 20 godina degradiran na lošije radno mesto, uz uverenje da njegov slučaj treba da posluži kao opomena drugim kolegama kako će proći, ukoliko se usprotive i odbiju da daju podršku listi SNS-a, podseća ona.

Svakako su zanimljiva i iskustva zabeležena tokom uličnih akcija, podele promotivnog materijala i razgovora sa Kragujevčanima i Kragujevčankama tokom njihovih akcija i kampanja.

Prema rečima Kristine Samardžić, aktivistkinje Res Publike, građani su sami prilazili štandovima, bili su zainteresovani da čuju o čemu je reč, otvoreni za komunikaciju i znatiželjni.

– Na svim lokacijama gde smo promovisali kampanju „Prijavi pritisak” su nam postavljali dva identična pitanja: „Koja je ovo stranka?” i „Gde treba da potpišem?” Nakon razgovora o temi naše akcije samo su ponavljali „svaka čast”, „bravo devojke”, „tako treba”, „neće nas niko da ucenjuje”… A nisu izostala ni poređenja sa „isto tako mladim devojkama koje idu među građane da pitaju za koga će da glasaju”, navodi Kristina Samardžić.

Građani znaju svoja prava, ali se plaše vlasti

Pojedini su se, kako ona kaže, bojažljivo izdvajali u stranu i kroz šapat se raspitivali da li je zaista prijava pritiska anonimna.

– Neku su pričali o pretnjama i pritiscima u trećem licu, na primer „mojoj sestri se desilo da je ucenjuju zbog posla”, „moj drug čeka ugovor za stalno” i slično, nabraja ova naša sagvornica.

"Koja je ovo stranka i gde treba da potpišem": Sa kakvim se sve pritiscima suočavaju Kragujevčani pred izbore? 6
Svaka vlast je vršila politički pritisak na građane ali je ova to baš usavršila toliko da je postalo „normalno” – Bojana Vlajović Savić Res Publika Foto: Z. S. M.

Ona opisuje i kako su u jednom od najvećih gradskih naselja gde je akcija organizovana, čak i zaposleni u mesnoj zajednici došli da pričaju sa aktivistkinjama na štandu Res Publike o pritisku koji imaju u ovoj predizbornoj kampanji, doduše, „kroz šapat i ne dozvoljavajući fotografisanje”.

– Zbog toga stičemo utisak da i u slučaju kada znaju svoja prava, građani misle da je cena za slobodu izbora previsoka, naročito za one koji imaju studente u kući, decu, kredite, a žele da zadrže svoje poslove u državnim ustanovama, zaključuje Kristina Samardžić.

Bez obzira na to što se bliži kraj izborne kampanje, poziv Res Publike svima koji su lično izloženi pritiscima ili poznaju osobe koje imaju takav problem da im se jave i ispričaju sa čim se suočavaju, ostaje otvoren.

– Garantujemo anonimnost i zaštitu podataka i nudimo savetodavnu pomoć, u slučaju da se odluče da pritisak kojem su izloženi prijave, ističu iz Udruženja građana Res Publika.

Svi građani koji su doživeli ovakvo iskustvo mogu im pisati na mejl [email protected] ili ih pozvati na broj telefona 061/1036776.

Pritisci se uglavnom mogu definisati kao različite vrste uslovljavanja, ucena, pretnji, naređenja, podmićivanja ili pak usluge, to jest neke koristi koja se obećava onima koji postupe kako im se preporučuje ili od njih zahteva, takođe podsećaju iz Res Publike za kraj razgovora.

I zamena brojila u kampanji „Srbija ne sme da stane”

Takođe, Res Publika je izvestili i o događaju o kom ih je informisao sugrađanin, koji je pod svojim imenom govorio o tome kako je nakon zamene brojila radnik Elektrodistribucije pokušao da na prevaru uzme njegove lične podatke i upiše ih na spisak na kom je bio odštampan logo Srpske napredne stranke i natpis „Srbija ne sme da stane”.

– Kragujevčanin koji je ovaj slučaj podelio sa nama i saglasio se da ga javno objavimo, veruje da je veraovatno reč o samostalnoj inicijativ radnika, koji je, kako pretpostavlja, izložen pritisku da prikupi što više potpisa podrške, navodi i ovaj primer Bojana Vlajović Savić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari