Za vlast kapitalni projekat, za opoziciju panična kampanja SNS-a i zloupotreba dece: Danas svečano otvaranje Trga vojvode Radomira Putnika u Kragujevcu 1Foto: Grad Kragujevac

U Kragujevcu će danas svečano biti otvoren rekonstruisan Trg vojvode Radomira Putnika u centru grada. Svečanosti će prisustvovati i Miloš Vučević, potpredsednik Vlade Srbije, ministar odbrane i predsednik SNS-a.

Za otvaranje, ovog, po rečima lokalnih vlasti, kapitalnog projekta, upriličen je i kreiran program za koji su se pobrinuli organizatori iz Muzičkog centra, Doma omladine, Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević” i Knjaževsko-srpskog teatra pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca.

Fanfarama Olivere Vojne Nešić sa krova nekadašnjeg suda počeće program u kojem će učestvovati više od sto izvođača, muzičara, umetnika, glumaca, okupljenih oko zajedničke ideje da svečano otvaranje Trga Radomira Putnika bude jedinstven doživljaj za Kragujevčane i goste, poručuju organizatori programa iz Skupštine grada.

– Moji saradnici i ja smo se potrudili da kreiramo program za otvaranje rekonstruisanog trga u Kragujevcu. Na početku ćemo se predstaviti sa najvrednijim u našem gradu, našom decom. Nastupiće 40 mališana hora Mali Liceum a program na dve bine će nastaviti akademski hor Liceum, kaže Marko Nešić, umetnički rukovodilac i kreator programa.

Trg će, po njegovim rečim, „ispuniti” članovi CZNTK Abrašević, glumci KST-a, muzičari Doma omladine i Muzičkog centra.

– Dobrim zvukom, lepom igrom i nošnjama, spektrom boja i zvuka ovaj prelepi trg će biti ispunjen. Veliku završnicu večeri imaćemo sa uvaženim gostom, čuvenim glumcem Petrom Božovićem, otkrio je Nešić.

Ali, kada smo već kod našeg „najvećeg bogastva” – dece, i to školeskog uzrasta, sinoć je reagovao Gradski odbor stranke Srbija Centar, po čijem se mišljenju ona svesno zloupotrebljavaju tokom ovog svečanog čina otvaranja rekonstruisanog Trga vojvode Radomira Putnika.

– Gradonačelnik Kragujevca u ostavci Nikola Dašić je danas, indirektno preko školske uprave, uputio poziv školama u Kragujevcu u kojem poziva zaposlene i učenike na otvaranje Trga Radomir Putnik, 15. novembra u 17 sati, objavili su oni sinoć.

GrO SRCE je prosledio medijima i javnosti prepisku predsednika Privremenog organa grada Kragujevca Dašića sa Školskom upravom u kojoj stoji poziv da „zajedno podelimo radost završetka još jednog velikog projekta u Kragujevcu, čiji je cilj vraćanje starog sjaja bogatoj arhitekturi nasleđa i njeno očuvanje za naše ptomke”.

– Panična kampanja SNS u Kragujevcu je od pritisaka, pretnji, ucenjivanja zaposlenih i ugovorno angažovanih u javnom sektoru, dobila svoj novi perfidni oblik: zloupotreba dece i nastavnika u našim školama, kažu oni, dodajući da „Srbija Centar oštro protestuje protiv zloupotrebe dece u političke svrhe”.

A, „otvaranje” ovog trga, po njima, svakako jeste politički skup u kampanji SNS o trošku svih građana .

– Pozivamo roditelje i zaposlene u školama da se od ovog i sličnih poziva ograde. U Kragujevcu je za danas najavljeno još događaja iz kulture koji su svakako značajniji za obrazovanje naše dece od ovog, pa njih ne videsmo u ovom sramnom pozivu, zaključuju iz GrO Srbija Centar Kragujevac.

Na njihove tvrdnje odgovorio je i regovao Nikola Dašić, predsednika Privremenog organa grada Kragujevca.

– O čemu pričate? Kakva zloupotreba dece? Otvaranje novog Trga Radomira Putnika je veliki događaj koji suštinski menja lice našeg grada! Kad kažem našeg zaista to i mislim. Ovo je grad svih Kragujevčana i novi trg pripada baš svima njima. To nije moj trg, niti je trg stranke kojoj pripadam, već naprotiv novo lice našeg Kragujevca, te samim tim program otvaranja ne nosi nikakvu političku notu. Trg se otvara u terminu u kome je i planirano još početkom ove godine, kada se nije ni očekivalo raspisivanje izbora za jesen, izjavio je Dašić za kragujevački Portal „Glas Šumadije”.

Početak svečanog programa je u 17 sati a direktan prenos vršiće Radio-televizija Kragujevac.

Takođe, tim povodom, u zgradi nekadašnjeg načelstva, donedavnoj zgradi Suda, večeras od 18 sati biće otvorena izložba crteža i grafika jednog od najvećih umetnika 20. veka Pabla Pikasa. Izložba će radnim danima biti otvorena za posetioce od 17 do 20 sati a vikendom od 11 do 17 časova.

Da podsetimo, kao što je Danas već pisao rekonstrukcija Trga vojvode Radomira Putnika počela je 3. oktobra prošle godine. Rok za završetak radova je bio 14 meseci, i po mišljenju Kragujevčana „barem ova stavka je ispoštovana” za razliku od drugih kapitalnih projekata lokalnih vlasti od kojih je najeklakantniji renovuranje Gradske tržnice koji traje već četvrtu godinu.

Sam projekat i izgled rekonstruisanog Trga izazvao je dosta komentara u kragujevačkoj, pa i stručnoj javnosti a Kragujevčane je posebno iziritirala seča stogodišnjih lipa u parkiću ispred nekadašnjeg Suda koji su zamenjene novim sadnicama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari