„Ubice drveća, betoniranje vam je u krvi”: Posečene lipe kod starog Suda probudile građanski aktivizam u Kragujevcu (FOTO) 1Foto: Privatna arhiva

 

Jutros su u Kragujevcu osvanuli grafiti sa natpisima „Ubice drveća” na ogradi oko Trga vojvode Radomira Putnika koji se rekonstruiše. Na taj način su Kragujevčani reagovali na seču stoletnih stabala lipa koja su se nalazila pored zdanja starog Suda, velepnog zdanja pod zaštitom države podignutog 1904. godine.

– Probudio se građanski aktivizam, najčešći je komentar i odobravanje Kragujevčana na društvenim mrežama povodom ove „afere grafiti”. Izgleda da stare lie lokalnoj vlasti neće oprostiti.

Drvosek je pobudio, probudio i podbunio građane a reagovale su lokalne opozicione stranke i prvaci.

Prvi su se krajem prošle nedelje oglasili iz Ekološkog ustanka i stranke Zajedno.

Gradski odbor stranke Zajedno od početka rekonstrukcije Trga Vojvode Radomira Putnika ukazivao je na malverzacije prilikom izbora izvođača radova, rokove, ali i problematičnu ideju kako će izgledati kada se završe radovi.

– Kragujevčani svakodnevno samo slegnu ramenima kada vide kojom brzinom radovi – napreduju i nemoćno obilaze oko gradskog jezgra, a sada se mogu uveriti kako naprednjački izvođači radova rade po prepisanom receptu sa beogradskog Trga republike – posečeno je drveće i Vojvoda Radomir Putnik ostao je sam da stoji, istakao je u svom saopštenju medijima i javnosti Miloš Srejović, aktivista Ekološkog ustanka i član gradskog odbora stranke Zajedno.

Po njegovim rečima „betoniranje je u krvi naprednjačke vlasti”.

– A to sprovodi, kao i sve naredbe iz Beograda, gradonačelnik Dašić i njegovi verni poslušnici iz gradskih uprava. Uvereni su da će vladati večno, a da će njihove kocke prevrtati po trgu nove generacije naprednjaka, smatra od dodajući „obećavamo im da se njihovoj vlasti bliži kraj, jer su lokalni izbori na pragu i ako će se ponovo hrabro sakriti iza imena predsednika države, to im neće pomoći – Kragujevčani svakog dana vide šta su napravili od grada za samo par godina”.

Neće im pomoći ni pompezno otvaranje trga pred izbore, ceni on.

Odmah potom, istog dana reagovala je i Grupa građana Slađan Rakić – Kragujevačka inicijativa Eko park.

– Od samog početka „rekonstrukcije” sve vezano za Trg Radomira Putnika je pod velikim znakom pitanja o kakvom se kriminalu radi, propalim projektima, sumnjivim ponudama ponuđača, nameštenim tenderima itd. Dok se takve zakulisne radnje izvode u četiri zida između malog broja ljudi u gradskoj vlasti, postoje i one radnje koje se ne mogu prikriti kao što je seča zdravog drveća upravo na tom Trgu. Mnogi možda nisu ni obratili pažnju jer je on zatvoren već dugo, a ulaz unutra naravno zabranjen, ističu u ovoj grupi građana koju predvodi odbornik Slađan Rakić.

I oni su se javno obratili sugrađanima povodom posečenih lipa pored biste vojvode Putnika koje su krasile park i trg koji se rekonstruiše:

– Dragi Kragujevčani, ukoliko se sećate onog lepog drveća, starih zdravih lipa koje su kružile sam spomenik, nemojte biti iznenađeni što ih više nema. Firma iz Beograda je glavni projektant koji uzima novac iz našeg budžeta te sa našim novcem pred našim očima izvodi ovakve radnje, zaključuju u Kragujevačkoj icijativi dodajući da će ovaj čin verovatno (o)pravdati ”stručnjaci” koji su utvrdili da je ovo drveće ipak bilo staro, bolesno i zrelo za seču, a da će na istom mestu posaditi nove sadnice.

Iz Inicijative Slađana Rakića se pitaju da li ti „stručnjaci” znaju koliko je godina tom drveću potrebno da poraste kao one zdrave lipe upravo posečene?

– Verovatno mi to nećemo doživeti da vidimo, a oni su još jednom dokazali da im ništa nije sveto i da preduzimaju sve radnje da ovaj grad unište u potpunosti, njihov je zaključak.

Oni podsećaju i gradske vlasti na njhovu sopstvenu odluku o sprovođenju akcije „Vrati dah prirodi – posadi drvo”, koja je usvojena na sednici Skupštine grada.

– Dičili ste se time da je Kragujevac prvi grad koji je zabranio izgradnju objekata bez sadnje drveća. Kratak je period od 1. septembra prošle godine kada je ova odluka stupila na snagu do ovog „zločina” nad lipama na Trgu Radomira Putnika u samom centru grada. Naviknuti na vašu amneziju, kršenje svih odluka i zakona, sakriveni iza lažnih parola kako Kragujevac teži statusu zelenog grada, obzirom da je ova odluka doneta upravo na inicijativu gradonačelnika Nikole Dašića, smatramo da je u najmanju ruku ljudski da podnese javno ostavku, zavšava svoje saopštenje i Grupa građana Slađan Rakić – Kragujevačka inicijativa Eko park.

Seča lipa ispred starog suda nije ostavila ravnodušnim nu članove Gradskog odbora Narodne stranke. Ma, kakvi, baš naprotiv,

Kako bi javnost bila valjano informisana u vezi sa sečom stabala na Trgu Radomira Putnika, oni ukazuju na sledeće činjenice.

– Krivica je na projektantu, a ne na izvođaču, i to ne projektantu Glavnog projekta već Urbanističkog projekta iz kojeg su izdavani uslovi za Trg. Urbanistički projekat je overila tadašnja SNS vd direktorka sadašnja direktorka JP Urbanizam koju je i tada i sada postavio lično gradonačelnik Dašić. Prilog iz projekta prikazuje da su planirana nova stabla a da stara nisu planirana za interpolaciju (uklapanje sa budućim drvoredom), podsećaju iz GrO NS Kragujevac.

„Ubice drveća, betoniranje vam je u krvi”: Posečene lipe kod starog Suda probudile građanski aktivizam u Kragujevcu (FOTO) 9
Foto: Stranka Zajedno Kragujevac

Po njihovom mišljenju, prosleđenom novinarima „sve loše u Kragujevcu su posledice lošeg kadrovanja ali i političkih odluka”, kao i da je za uređena Trga morao biti sproveden konkurs „koji nije sproveden”.

– Da smo imali konkurs imali bi savremeno rešenje i sve bi bilo javno i vidljivo. Razrada projekta kroz Glavni projekat nije imala obavezu da sačuva stabla kada su planirana nova. Da je postojao konkurs pitanje postojećeg zelenila bi svaki urbani i ekosvestan čovek a posebno talentovani projektant stavio kao prioritet za uklapanje u budući ambijent, ističu kragujevački „narodnjaci” u svom obraćanju javnosti.

I oni sa žalošću konstatuju da su „za ovakve krošnje koje su isečene potrebne decenije da porastu”.

– Ova seča je čist eko kriminal u centru grada, odraz neznanja i nekulture i bahatosti pre svega. Velika sramota za Kragujevac i javnost treba da zna da odakle to potiče i da su to SNS Dašićevi kadrovi, zaključuju u saopštenju članovi Gradskog odbora Narodne stranke Kragujevac.

Na „prozivke” građana i opozicionara reagovali su i predstavnici lokalne, SNS vlasti.

Kako prenosi kragujevački portal „Glas Šumadije” odbornici Srpske napredne stranke na sednici Skupštine grada održanoj prošlog vikenda rekli su „da je drveće bilo zaraženo parazitima, te da je iz tih razloga posečeno”.

Isti sajt prenosi i reči gradonačelnika Kragujevca Nikola Dašić koji je naglasio „da je deo posečenih stabala korenom uhvatio instalacije”.

Bilo kako bilo, stari hit Bijelog dugmeta „Lipe cvatu” izgleda da nema više „prođu” u Kragujevcu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari