Rekonstrukcija Trga Radomira Putnika - galantnost gradonačelnika, tvrdi SSP Kragujevac 1Foto: Z. S. M.

U ponedeljak, 3. oktobra počinje dugo najavljivana rekonstrukcija Trga Radomira Putnka u Kragujevcu. Prilikom rada na projektu, po mišljenju Gradskog odbora Stranke slobode i pravde iz Kragujevca gradska vlast je napravila niz štetnih odluka, zbog čega su danas održali konfereciju za štampu.

– U februaru smo od gradonačelnika Dašića zahtevali da kaže ko je odgovoran što smo Projekat izvođenja za Trg Radomira Putnika platili 4.000.000 dinara skuplje od druge ponude koju su imali na stolu. Umesto odgovora, gradska vlast nastavlja sa štetnim odlukama. Poslednja u nizu je Odluka o dodeli ugovora za nadzor na rekonstrukciji Trga Radomira Putnika, podsetio je na pres konferenciji, Dalibor Jekić, predsednik GrO SSP Kragujevac i narodni poslanik.

Po njegovim rečima, umesto da angažuju nadzor iz gradske uprave ili JP „Direkcija za urbanizam” oni su posao dodelili firmi „Beo potez” iz Beograda kojoj će se platiti iznos od oko 7.000.000 dinara.

– Kada saberemo iznos koji je znatno više plaćen za Projekat za izvođenje, kao i iznos za nadzor dolazimo do 11.000.000 dinara. Sa tim iznosom mogli su da asfaltiraju bar nekoliko ulica koje se raspadaju, smatra Jekić.

Ipak, kako on tvrdi, ovo, međutim nije sve. Za izvođača izabran je Konzorcijum „Alex Engineering & Construction” i „Vostok investmenst” d.o.o., a vrednost ovog posla je 386.566.920,96 dinara.

Po Jekićevom mišljenju sam proces izbora izvođača je u najmanju ruku problematičan, pre svega jer su drugi ponuđači imali identnične greške u tenderskoj dokumentaciji, a lider u niskogradnji u ovom regionu PZP Kragujevac se nije ni javio na tender.

– Ni jedna od angažovanih firmi nema značajne reference u ovom poslu, pa se postavlja pitanje ko garantuje kvalitete radova i da li će rekonstrukcija biti završena u roku, upitao se on na obraćanu javnosti i novinarima.

Rekonstrukcija Trga Radomira Putnika - galantnost gradonačelnika, tvrdi SSP Kragujevac 2
Foto: GrO SSP Kragujevac

Ukupna vrednost koju će Kragujevčani platiti za rekonstrukciju Trga Radomira Putnika je za sada 411.722.359 dinara.

– Ako se nastavi dosadašnja praksa pogrešnih i štetnih odluka, verujem da nije ni krajnja, zaključio je Dalibor Jekić.

Zbog toga on javno zahteva od gradonačelnika Nikole Dašića da konačno dostavi odgovore na postavljena pitanja iz februara meseca, kao i zbog čega je eksterno angažovan nadzor, još jednom ponovivši da „zbog vaših loših odluka 11.000.000 dinara grada ide u nepovrat, a ulice nam ostaju u katastrofalnom stanju”.

Rekonstrukcija Trga Radomira Putnika počinje u ponedeljak, 3. oktobra a izvođač radova po konkursnoj dokumentaciji obavezuje se da ih završi u roku od 14 kalndarskih meseci od uvođenja u posao.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.