Konačno rekonstrukcija Trga vojvode Radomira Putnika, Kragujevčani očekuju novi "Skadar na Bojani" 1Foto: V. G.

Dugo očekivani i još duže najavljivani radovi na rekonstrukciji Trga Radomira Putnika u Kragujevcu konačno su počeli u ponedeljak, 3. oktobra.

Reporterka Danasa zatekla je na licu mesta tek nekoliko radnika, jedan kontejner u kojima borave i nekoliko iskopanih rupa u prolazu koji ovaj Trg povezuje sa Pešačkom zonom.

Primetna je i metalna ograda oko zgrade nekadašnjeg suda, ali radova na samom Trgu još uvek nema.

Na njemu stoje tri ogromne table koje već mesecima pokazuju kako bi rekonstruisani trg trebalo da izgleda.

One su tu od početka godine, kada je prvi put objavljeno da će ovaj trg sa lokalnim ulicama biti pretvoren u pešačku zonu, koja bi sa postojećom, trebalo da se poveže u novu urbanističku celinu.

Konačno rekonstrukcija Trga vojvode Radomira Putnika, Kragujevčani očekuju novi "Skadar na Bojani" 2
Foto: V. G.

Međutim, na sam pomen zatvaranja ulica u gradu, u kome se već godinama stvaraju ogromne gužve i uvek traži dodatno parking mesto, građani su počeli da iskazuju nezadovoljstvo.

Možda je zbog toga i odložena odluka o zatvaranju ulica oko trga.

Naime, prema planu radova bilo je predviđeno da od 3. oktobra ulice oko trga budu zatvorene za saobraćaj.

Iz Gradske uprave su, ipak, obavestili građane da je u dogovoru sa izvođačem radova predviđeno da radovi na rekonstrukciji budu obavljani u fazama, pa nije uveden privremeni režim saobraćaja od ponedeljka, kako je to ranije bilo najavljeno.

Ipak, ni taj ustupak nije zadovoljio Kragujevčane koji na ovu rekonstrukciju gledaju veoma negativno.

– Oni tri godine nisu uspeli da završe Tržnicu, a sad kreću u nove radove. Najbolje bi bilo da ništa ne diraju, jer ništa ne znaju da urade kako treba, kaže jedan Kragujevčanin.

Ništa manje nisu oštri ni komentari po društvenim mrežama.

– Očekujem da trg ostane nezavršen kao pijaca, saobraćajni kolaps u sledećih godinu dana, blato kao u selu i milionske fakture za izvođače radova. Sve u svemu, ne dirajte ništa, molimo vas, samo je jedan od komentara.

– “Molim Boga da ne završi kao tržnica”, “Skadar na Bojani”, “Očekujem da se ne završi narednih deset godina – ne pitajte kako znam”, “Biće isto kao i sa drugim projektima, mi smo se ugradili, a ništa nismo izgradili”, samo se ređaju negativni komentari.

Neki Kragujevčani su išli toliko daleko da se plaše da će izvođači radova da potkopaju zgradu nekadašnjeg suda i da će se ovo zdanje srušiti.

Ovakav stav Kragujevčana nije neopravdan, budući da radovi na Gradskoj tržnici stoje već treću godinu i da im se kraj ne nazire. Tokom te tri godine izvođači radova su zaista dozvolili da im se uruši zid i unutrašnje stepenište.

Slično je bilo i sa obnovom fasada na zgradama koje su spomenici kulture u centru grada.

Još uvek je svima u sećanju bes gradonačelnika Nikole Dašića koji nije želeo da proglasi završetak radova na fasadi zgrade Prosvete, jer su se pod noćnim svetlom pojavile neravnine.

Stav Kragujvčana dele i predstavnici opozicije koji su još pre početka radova ukazivali da je Gradska vlast prilikom izrade projekta i izbora izvođača radova načinila štetu gradskom budžetu.

Predsednik Gradskog odbora Stranke slobode i pravde Dalibor Jekić je tako istakao da su Kragujevčani izradu projekta platili 4 miliona više nego što je bilo potrebno, kao i da je posao nadzora nad rekonstrukcijom umesto kragujevačkog preduzeća JP Direkcija za urbanizam, dobila beogradska firma “Beo potez”, što će biti plaćeno 7 miliona dinara.

– Kada saberemo iznos koji je znatno više plaćen za Projekat, kao i iznos za nadzor dolazimo do 11 miliona dinara. Sa tim novcem smo mogli da asfaltiramo bar nekoliko ulica koje se raspadaju, smatra Jekić.

On dodaje i da je izbor izvođača radova veoma problematičan, jer angažovane firme nemaju značajne reference u ovom poslu i zato se, po Jekićevim rečima, postavlja pitanje ko garantuje kvalitet radova, kao i da će oni biti završeni u predviđenom roku.

Sa druge strane, vlast je veoma ponosna na rekonstrukciju Trga Radomira Putnika, a gradonačelnik Nikola Dašić je izjavio kako će on postati novo gradsko jezgro i mesto za okupljanje Kragujevčana.

Da podsetimo, radove na ovom trgu izvodi konzorcijum koji čine firme Alex E&C iz Beograda i Vostok investments iz Subotice, a vrednost radova iznosi nešto više od 386 miliona dinara.

Rok za završetak radova je 14 meseci, a garantni rok za sve izvedene radove je pet godina.

Projekta podrazumeva ukidanje saobraćaja ispred zgrade Suda i transformaciju parking mesta u pešačku zonu.

U osnovi trga trebalo bi da se nalaze dve parterne fontane, dok su dve linijske fontane sa ambijentalnom rasvetom planirane na prostoru između zgrada Moskva i Zlatna ruža.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari