Nove vodovodne linije povećale cenu rekonstrukcije Trga Radomira Putnika u Kragujevcu za 21 milion dinara 1Foto: V. G.

Cena rekonstrukcije Trga vojvode Radomira Putnika u centru Kragujevca uvećana je za 21 milion dinara bez PDV-a, pokazuju podaci sa portala Javnih nabavki.

Uprava za razvoj i investicije grada Kragujevca je 13. decembra potpisala Aneks Ugovora, kojim se prvobitna cena od 322 miliona dinara povećava za nešto više od 21 milion i sada iznosi 343,6 miliona.

Pre toga je 29. novembra Gradsko veće donelo odluku kojom se odobrava potpisivanje Aneksa ugovora i povećanje cene, pa je potpis Dejana Ružića, načelnika Uprave za razvoj i investicije samo potvrdio takvu odluku.

U izmeni ugovora se ne navodi tačno zbog čega je došlo do povećanje cene radova, već se pravnom formulacijom objašnjava da su “ugovorne strane saglasne da se izvedu nepredviđeni radovi, koji nisu predviđeni tehničkim specifikacijama, a koji su postali neophodni za izvršenje ugovora sa predmerom i predračunom za nepredviđene radove u skladu sa ponudom izvođača”.

Iz ovakve formulacije može da se zaključi samo da se radi o nekim nepredviđenim radovima, ali ne i šta oni tačno podrazumevaju.

U opisu izmene stoji da je u čitav proces rekonstrukcije kao podizvođač uvedeno preduzeće JKP “Vodovod i kanalizacija”iz Kragujevca, pa se na osnovu toga može naslutiti da su verovatno problem vodovodne cevi koje se nalaze ispod Trga.

To je za Danas potvrdio i Dejan Ružić, načelnik Gradske uprave za razvoj i investicije grada Kragujevca, koji je istakao da je sa početkom izvođenja radova i raskopavanjem Trga JKP “Vodovod i kanalizacija” utvrdilo da je postojeća vodovodna linija i linija atmosferske kanalizacije u prilično lošem stanju zbog dotrajalosti, dok je linija fekalne kanalizacije upotrebljiva i funkcionalna.

– Stručni nadzor nad izvođenjem radova, koji je izabran u postupku javne nabavke, a koji je inače vršio i nadzor nad izvođenjem radova na Državnom data centru, Palati pravde i zatvoru u Petrovcu ukazao je na neophodnost izvođenja radova na izgradnji vodovodne linije, istakao je Ružić.

On je dodao, da osim činnjenice da su vodovodne linije u lošem stanju, Grad se odlučio za izgradnju novih i zato što je, usled izgradnje novih objekata u okruženju Trga, bilo potrebno povećati kapacitete vodovodnih linija.

Sve je, po njegovim rečima, urađeno u cilju da u narednih 50 godina ne bude dodatnih intervencija na rekonstruisanom Trgu.

– Imajući u vidu takvo činjenično stanje, Grad je doneo odluku da se pristupi izgradnji nove linije, što je zahtevalo i aneksiranje ugovora za izvođenje radova na rekonstrukciji Trga. Kao uslov izvođaču radova je nametnuto da ih izvodi isključivo JKP “Vodovod i kanalizacija” Kragujevac, kao nadležno preduzeće, koje i inače upravlja ovom infrastrukturom, a kako bi se sredstva koja su ovim aneksom obezbeđena slila u gradsko preduzeće, objašnjava sagovornik Danasa.

Na pitanje da li se ranije znalo u kakvom su stanju instalacije i ingrastruktura ispod Trga Radomira Putnika, Ružić objašnjava da je Grad pre početka izvođenja radova održao sastanak kako bi se utvrdilo koje instalacije postoje na samom Trgu, u kakvom su stanju i da li je potrebna njihova zamena, rekonstrukcija ili izgradnja novih.

Međutim, imaoci javnih ovlašćenja nisu mogli precizno da se izjasne o tome, budući da su instalacije stare preko 50 godina.

Da podsetimo, Gradska uprava za razvoj i investicije je u julu izabrala firme za rekonstrukciju Trga, a u avgustu je potpisan ugovor sa dve kompanije. Radi se o firmi Alex E&C iz Beograda i Vostok Investments iz Subotice.

Ove dve kompanije su poslale zajedničku ponudi u iznosu od 322,139,100 miliona dinara i ona je na tenderu izabrana od ukupno dve koliko su zvanično poslate.

Radovi na rekonstrukciji započeli su zvanično 3. oktobra, kada je Trg zatvoren i ograđen, ali se sa prvim iskopavanjima počelo tek dve nedelje kasnije 18. oktobra.

Na Trgu je planirana izgradnja dve kružne fontane prečnika 35 metara, kao i dve linijske fontane sa ambijentalnom rasvetom, a radovi bi trebalo da traju najduže 16 meseci.

Prema detaljima ugovora 70 odsto posla povereno je firmi Alex E&C. Ona bi trebalo da bude zadužena za izgradnju fontana, građevinske radove, hidro i tehnotermičke instalacije, saobraćajnice i pešačke zone, dok je ostalih 30 odsto pripalo firmi Vostok Investments.

Iako je gradonačenik Kragujevca Nikola Dašić najavio rekonstrukciju kao istorijsku investiciju, njegov optimizam od početka radova nisu delili ni Kragujevčani, a ni opozicija.

Građani Kragujevca se plaše da bi Trg mogao da doživi sudbinu Tržnice, koju gradska vlast ne uspeva da rekonstruiše već treću godinu, a nezadovoljni su i što će pretvaranjem saobraćajnica oko Trga u pešačku zonu, biti izgubljena parking mesta, kojih je sve teže pronaći u gradu.

Takođe, pripadnici opozicije su još pre početka radova upozoravali da je lokalna samouprava izradu projekta platila četiri miliona više nego što je bilo potrebno kao i da su posao nadzora, umesto kragujevačkom preduzeć JP Direkcija za urbanizam poverili beogradskoj firmi “Beo potez” što su dodatno platili sedam miliona dinara. Na taj način su građane Kragujevca oštetili za 11 miliona dinara.

Povodom nove cene rekonstrukcije, juče se u Kragujevcu oglasila i Narodna stranka koja je istakla da se gradska vlast na isti način odnosila i prema rekonstrukciji Gradske tržnice kada su aneksima ugovora uvećavali vrednost radova sa 2,5 na 3,9 miliona evra.

Oni se pitaju da li je ovo samo prvi u nizu aneksa ugovora koje će vlast u Kragujevcu potpisivati sa izvođačem radova.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari